CIJENA ČAK 390 KUNA

Biometrijska putovnica dvostruko skuplja

04.07.2009 u 12:40

Bionic
Reading

Biometrijske putovnice, koje će se u cijeloj Hrvatskoj početi izdavati od sljedeće godine, bit će dvostruko skuplje od starih putovnica. Za staru putovnicu dosad je trebalo izdvojiti 150 kuna, dok će nova stajati 320 kuna

Ujedno, dosad nije postojala razlika u cijeni ovisno o tome izrađuje li se putovnica u redovnom ili žurnom postupku, osim činjenice da je upravna pristojba za 'normalnu' proceduru bila 70, a ubrzanu 220 kuna, saznaje Novi list.

Biometrijska putovnica ima čip na kojem se pohranjuje niz podataka, od imena i prezimena, preko državljanstva, do osobnog identifikacijskog broja, ali i digitalizirana slika lica i otisci dva kažiprsta.

Upravna pristojba ostaje ista, ali je sama biometrijska putovnica koja se izrađuje žurno skuplja i stoji 410 kuna. U Ministarstvu unutarnjih poslova nije bilo moguće provjeriti zbog čega sada postoji ta razlika u cijeni. Poručili su tek da će sve detalje oko biometrijskih putovnica predstaviti uskoro na konferenciji za novinare.

Predviđeno je da se u svim policijskim upravama biometrijske putovnice počnu izdavati najkasnije do sredine sljedeće godine, dok se u Policijskoj upravi zagrebačkoj već sad može podnijeti zahtjev za biometrijskom putovnicom. No, i dalje se u svim upravama izdaju i stare putovnice. Na MUP-ovim internetskim stranicama upozoravaju da se stare putovnice mogu koristiti sve dok vrijede i nije ih potrebno odmah zamijeniti biometrijskim.