KUBANSKI DIKTATOR FIDEL CASTRO

'Bio sam na samrti, a sad sprečavam nuklearni rat'

31.08.2010 u 07:47

Bionic
Reading

Bivši kubanski čelnik Fidel Castro rekao je u razgovoru za meksički list da je tijekom duge bolesti nekoliko puta bio na samrti, ali da se sada uglavnom oporavio i da pokušava spriječiti nuklearni rat

Castro, star 84 godine, rekao je za meksički list La Jornada u razgovoru objavljenom u ponedjeljak da je bio u tako lošem stanju nakon što se razbolio prije četiri godine da više 'nije ni želio živjeti'.

Otkrio je da se pitao hoće li ga 'ti ljudi (liječnici) pustiti da živi ovako ili dopustiti da umre'.

'Onda sam preživio, ali u vrlo lošem fizičkom stanju', rekao je Castro, koji je u lipnju 2006. bio žurno operiran zbog još neobjavljenog oboljenja na crijevima i potom prošao još nekoliko operacija.

'Ležeći u tom krevetu, gledajući samo svoje okruženje, ne znajući za sve te strojeve, nisam znao koliko će ta muka trajati i jedina stvar kojoj sam se nadao bila je da će svijet stati', rekao je dugogodišnji neprijatelj SAD-a tijekom, kako je napisao list, četverosatnog razgovora u Havani.

'No oživio sam', nastavio je Castro u svom drugom intervjuu otkako se nakon četiri godine u srpnju ponovno pojavio u javnosti. Ranije ovog mjeseca razgovarao je s izvjestiteljima venecuelanske televizije.

Castro, koji je službeno odstupio s položaja kubanskog predsjednika 2008. godine, posljednjih je mjeseci često pisao i govorio o opasnosti od nuklearnog rata.

On je upozoravao da će rat izbiti ako SAD u savezu s Izraelom pokuša realizirati međunarodne sankcije Iranu zbog nuklearnih aktivnosti te zemlje. Castro je rekao da je njegov cilj ustanoviti 'pokret protiv nuklearnog rata' stvaranjem 'snage međunarodnog uvjeravanja kako bi se izbjegla ta divovska prijetnja'.

Castro u međuvremenu radi na svom fizičkom oporavku i sada, kako je rekao u razgovoru, ima 86 kilograma, 20 više nego tijekom najtežih razdoblja bolesti. 'Ne želim biti odsutan ovih dana. Svijet je u najzanimljivijoj i najopasnijoj fazi svog postojanja', rekao je, 'još uvijek imam posla'.