PODUZETNIČKE LAKE NOTE

Bilo je glazbe u hrvatskom biznisu i prije Alvareza

07.04.2017 u 06:37

Bionic
Reading

Pjevački opus Antonija Alvareza Trećeg, čovjeka zaduženog za restrukturiranje Agrokora, srušio je internet u Hrvata. Većina je očito očekivala uštogljenog korporativca kojemu su brojke život pa ih je stručnjak za posrnule tvrtke i kompanijsko restrukturiranje s 25-godišnjim iskustvom koji u slobodno vrijeme stvara i izvodi dance glazbu pod pseudonimom A3 prilično iznenadio. No treba podsjetiti na to da i Hrvatska ima glazbeno darovite poduzetnike

Kad je otkriven glazbeni opus Antonija Alvareza, svima je odmah prvo pala na pamet Višnja Pevec koja je sa suprugom Zdravkom utemeljila i do bankrota vodila trgovački lanac Pevec. U danima najveće slave okušala se u glazbenim vodama, a najupečatljiviji je trenutak njezine karijere duet sa Zvonom Bohemom u pjesmi 'Ti si sve što meni treba', istim onim Bohemom s kojim je bivši nogometaš i poduzetnik Igor Štimac snimio uspješnicu 'Mate i Kate' koja je poharala dalmatinske top-liste.

Višenja Pevec i Zvone Bohem Autor: Youtube

Kad je tvrtka bankrotirala, otkrilo se da je Višnja Pevec napravila osam pjesma, od kojih je svaka koštala oko 15 tisuća kuna. 'Nešto više od stotinjak tisuća kuna otišlo je na taj album koji zapravo nikada nije završen', otkrio je 2010. za Jutarnji bivši djelatnik Peveca. Spotovi su snimani u privatnoj produkciji. Kompanija je imala studio za produkciju u kojem su radili reklame za sve svoje prodajne centre u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Tako je marketinški i producentski tim kompanije zapravo dobio dodatan posao.

Mare i Kate, Igora Štimca i Zvone Bohema Autor: You Tube

Nisu, međutim, samo propali poduzetnici skloni glazbi.

Poznato je i da vlasnik Atlantic Grupe Emil Tedeschi nastupa kako DJ pod imenom SMS Deutsch. Poslovni Dnevnik 2012. pisao je 'da Tedeschi pušta pop art kolaž muzičkih stilova, preko granica žanrova: electronica, new wave, post disco, punk funk, hip trip, indie pop'. Čest gost Tedeschijevih DJ tuluma bio je i bivši premijer Zoran Milanović. Inače poduzetnik je i ulagao u glazbu kao producent benda Pips Chips& Videoclips.

Naftaš Davor Štern uz poduzetničku i političku karijeru nije zanemario ni glazbu, kojom se bavi od mladosti. Štern je zapravo slavni mladi glazbenik u počecima hrvatskog rocka. U intervjuu za Jutarnji list iz 2015. o danima svoje glazbene slave priča: 'Ma... Droge nismo ni vidjeli, seksa je bilo u umjerenim količinama, tada, 1968. muzike je bilo puno. Bili smo tada revolucionari. Svirao sam u Usamljenima, Zlatnim akordima i Grupi 220. Rađalo se novo doba...'

I danas je aktivan i svira u bendu SuperStary.

Davor Štern i Superstary Autor: Youtube

Bivši dugogodišnji predsjednik Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), Kaštelanin Anton Kovačev voli zapjevati. Kovačev je bio dugogodišnji solist Sperantesa, glazbene skupine koja djeluje u Splitu pri samostanu sv. Frane na obali. Riječ je o jednom od najstarijih sastava duhovne glazbe u domovini. Sperantes njeguje glazbeni izričaj duboko utemeljen na duhovnoj šansoni mediteranskog tipa. Stvarali su i glazbarili pod velikim glazbenim utjecajem poznatog talijanskog sastava Alleluia. Program im čini i gospel, američki country, soul, pop, rock, klasična glazba, tradicijski dalmatinski pučki i klapski napjevi.

Sperantes - Franjo Autor: Youtube

Sjetili smo se i Joze Matanovića, koji je u srijedu dobio presudu protiv Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava. Bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) osuđen je zbog korupcije na 11 godina zatvora. Tijekom suđenja javnost se upoznala i s njegovom glazbenom karijerom. Matanović je, naime, izdao čak dva albuma kancona na talijanskom pod pseudonimom Matanova. Glazbom se počeo baviti kako mladić, a nastupio je i na Splitskom festivalu.