JOSIPOVIĆEVO 'OBJAŠNJENJE'

'Bilo bi licemjerno ne otići na Olimpijske igre zbog politike'

06.02.2014 u 14:33

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović ustrajava u odlasku na otvaranje Zimskih olimpijskih igara u ruski Soči iako su zbog stanja ljudskih prava i progona pripadnika LGBT zajednice odbili doći mnogi svjetski državnici iz savezničkih zemalja

'Kao prvo, moram reći da nije točna informacija da najveći dio njih ipak ne dolazi. Mnoge europske i izvaneuropske države bit će predstavljene na otvorenju', kazao je predsjednik u četvrtak. Ipak treba reći da se među onima koji ne dolaze posebno ističu američki predsjednik Barack Obama, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande i britanski premijer David Cameron. Hrvatski predsjednik smatra da je najvažnija poruka olimpizma mir i razumijevanje.

'Bilo bi licemjerno koristiti neke političke razloge da se ne ode na Olimpijske igre. Smatram da su upravo Olimpijske igre i duh prijateljstva koji nose sportaši pravo mjesto da se pošalju i političke poruke', kazao je Josipović. Pozive za sudjelovanje na otvaranju šalje Olimpijski komitet i on je dobio poziv te ga odlučio prihvatiti.

Od visokih gostiju iz najutjecajnijih svjetskih država u Sočiju će ruskom predsjedniku Putinu društvo praviti kineski predsjednik Xi Jinping, japanski premijer Shinzo Abe i turski premijer Recep Tajip Erdogan, kao i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

'U jednom trenutku sam smatrao da je bolje možda i ne ići zbog gospodarske krize, međutim riječ je o minimalnom trošku, ali zapravo puno važnije od troška su političke poruke, posebno u situaciji kada izražavamo solidarnost u borbi protiv terorizma koji je danas jedna od najvećih prijetnji za čovječanstvo', zaključio je predsjednik.