LICEMJERJE EUROPSKE POLITIKE

Bildtovom izjavom EU stala na slovensku stranu

23.06.2009 u 08:29

Bionic
Reading

Izjava švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta kako se EU više neće miješati u granični spor Hrvatske i Slovenije te kako Zagreb i Ljubljana moraju sami pronaći rješenje, pokazala je kako Hrvatska za vrijeme švedskog predsjedanja neće imati potporu EU

Tražiti, naime, od Zagreba nakon svega što je dosad učinila Ljubljana da zajedno, kada se dogovore, potraže pomoć Bruxellesa, uvredljivo je i ponižavajuće za Hrvatsku. Istodobno, to je bezobrazan pritisak i ucjena jedne države kandidatkinje za članstvo u EU.

Time su se Carl Bildt, ali i EU otvoreno svrstali na stranu Slovenije. I to nakon što su svi svjetski, pa i švedski diplomati mjesecima ponavljali kako je ponašanje Slovenije prema Hrvatskoj apsolutno neprihvatljivo.

Žbogar zadovoljan Bildtom

'Kako ja to razumijem, ministar Bildt je rekao ono što mislimo i mi, a to jeda treba pričekati da se stvari malo smire, kako bi onda ponovo razmislili kojije pravi put', izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.Šef slovenske diplomacije neopravdanima je nazvao procjene da će Slovenijištetiti neriješeni spor s Hrvatskom u smislu gubitka vjerodostojnosti.

Prijedlog Carla Bildta ne znači ništa drugo nego to da se Hrvatska treba odreći dijela svojeg teritorija i odustati od međunarodne sudske arbitraže. A na to nitko u Hrvatskoj ne može pristati. Kako se Sloveniji nikamo ne žuri jer je već u EU, jasno je da je svojim ponašanjem Carl Bildt Hrvatskoj pred nosom zalupio vrata EU.

Takvo ponašanje Carla Bildta nije, međutim, slučajno. Nakon što je 1991. Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku, isto su reagirali EU, UN i SAD. Uveli su embargo na uvoz oružja.

Uvođenjem embarga prisilili su Hrvatsku, a poslije i Bošnjake, da počnu nabavljati oružje na svjetskom crnom tržištu. Time su se stvorili preduvjeti za ubrzan razvoj kriminala, šverca i krijumčarenja na ovim prostorima. Slično pogubne, na sreću i ne tako tragične posljedice imat će i najnovija inicijativa Carla Bildta.

Ne samo za Hrvatsku, nego i za prostor cijelog Balkana. U Hrvatskoj će zbog takvog ponašanja europskih političara i zbog nepravde koja joj je nanesena ojačati desničarske i nacionalističke snage, a ono će ohrabriti i antieuropske i antidemokratske elemente. U ovakvoj situaciji Hrvatskoj ne preostaje drugo nego da većim intenzitetom nastavi s političkim i ekonomskim reformama, piše Jutarnji list.