SOVJETSKA HEROINA

Bila je prva žena u svemiru i 30 godina je šutjela o problemima na letu

16.06.2013 u 11:16

Bionic
Reading

Sovjetska državljanka Valentina Tereškova postala je prije pola stoljeća prva žena koja je letjela u svemir, što je 16. lipnja 1963. bio znanstveni pothvat i adut sovjetske propagande u doba Hladnog rata.

Tereškova je bila lansirana u svemir brodom Vostok-6, dvije godine nakon povijesnog leta Jurija Gagarina, prvog čovjeka u svemiru.
U dobi od 26 godina postala je sovjetska junakinja, a do danas je jedina žena koja je letjela u svemir sama, bez drugih članova posade.

U travnju 1962., pet sovjetskih žena bilo je u najvećoj tajnosti odabrano za prvi svemirski let: dvije inženjerke, učiteljica, stenografkinja te radnica Tereškova koja je dotad izvela 90 padobranskih skokova u amaterskom klubu.

Nakon sedam mjeseci intenzivnih priprema, upravo je Tereškova odbrana za pothvat, moguće zato što je njezina biografija bila idealna za sovjetski režim. Rođena je u seoskoj obitelji i bila je glavna tajnica mladih komunista (komsomolci) u tekstilnoj tvornici u Jaroslavlju, 280 kilometara sjeveroistočno od Moskve.

Njezina obitelj doznala je za uspjeh svoje kćeri tek kada je Moskva vijest objavila cijelome svijetu.

Bila je lansirana s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu, dva dana nakon što je u svemir bio lansiran Vostok-5 s kozmonautom Valerijem Bikovskim.

U trodnenvoj misiji Vostok-6 s Tereškovom 48 je puta obišao Zemlju. Dvoje kozmonauta komuniciralo je međusobno, a Tereškova je čak pjevala pjesme Bikovskom.

No njezin je let prošao s nizom poteškoća o kojima je javnost doznala tek nakon raspada Sovjetskog Saveza.

"Prvi problem pojavio se prvog dana leta", ispričala je Tereškova na konferenciji za novinare u Moskvi početkom lipnja.

"Zbog tehničkog kvara, brod nije bio programiran za spuštanje, već za polijetanje u svemir" i sve se više udaljavao od Zemlje, priznala je.

Orbita je zatim bila korigirana, no konstruktor Sergej Korolev koji je Terškovu poslao u svemir, zatražio je da o tome šuti i "tajna je bila čuvana 30 godina".

Skafander nije bio dobar i suviše je pritiskao, a tijekom leta je i povraćala, priznala je kasnije. Sve nevolje prešućivala je godinama kako ne bi nagrdila ugled domovine. No slijetanje je izazvalo veliku zabrinutost jer su se komunikacijske veze prekinule prije početka operacije spuštanja na Zemlju.

Tereškova se katapultirala, što je bio uobičajen postupak za prve kozmonaute, te se spustila u Altaju na jugu Sibira. Dva sata nakon njezina povratka, stručnjaci nisu imali nikakve veze s njom, a pronašli su je nekoliko desetaka kilometara od predviđene zone, pet sati nakon spuštanja.

Druga žena u svemiru bila je Svjetlana Savickaja iz SSSR-a 1982., a treća Amerikanka Sally Ride 1983.

Kao i Gagarin, Tereškova je u svemiru bila samo jednom.

Nekoliko mjeseci poslije leta, udala se za kozmonauta Andriana Nikolajeva, a kćer Elenu rodila je 1964., predstavljenu kao prvo dijete dvoje kozmonauta.

Par se poslije rastao. Danas 76-godišnja Tereškova, koja je nekada obavljala niz počasnih dužnosti u SSSR-u, zastupnica je u donjem domu parlamenta.

Nedavno je izjavila da je unatoč svojim godinama "spremna" ići na Mars, čak i ako je to let bez povratka.