hrvati mogu odahnuti

BiH uvodi zabranu ulaska strancima, prolaz kroz Neum ostaje slobodan

24.03.2020 u 16:23

Bionic
Reading

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija potvrdio je u utorak kako ovog tjedna u toj zemlji stupaju na snagu dodatna ograničenja kretanja osoba uključujući tu zabranu ulaska u zemlju svim stranim državljanima.

Nakon sjednice Vijeća ministara, održane u Sarajevu, Tegeltija je novinarima kazao kako je odluka o dodatnim uvjetima za ulazak stranaca u BiH preinačena je tako da se od sada ulazak u tu zemlju privremeno zabranjuje svim stranim državljanima osim diplomatima i medicinskim djelatnicima.

Ta odluka, kako je pojasnio, neće se odnositi na prolazak hrvatskih državljana kroz Neum, jer bi u protivnom jug Hrvatske bio odsječen od ostatka zemlje.

Prolazak kroz neumski koridor sada je reguliran tako da hrvatska policija strogo kontrolira tko i kada napušta Hrvatsku i u nju ponovo ulazi kod prijelaza Klek i Doli. Hrvatskim je državljanima ostavljena mogućnost da bez dodatnih provjera kroz Neum prođu u roku od 30 minuta, a prekoračenje tog razdoblja odmah se prijavljuje Graničnoj policiji BiH.

Vijeće ministara BiH donijelo je i odluku da se za putnički promet privremeno zatvore sve četiri zračne luke u zemlji, a prestat će i izdavanje viza u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inozemstvu.

Letovi putničkh zrakoplova bit će zabranjeni od 30. ožujka u 6 sati, kazao je Tegeltija.

Teretni cestovni promet s Hrvatskom ubuduće će se odvijati preko prijelaza Bijača-Nova sela, Bosanska Gradiška-Stara Gradiška i Bosanski Šamac-Slavonski Šamac.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i nacrt zakona o proračunu za 2020., no tome su se usprotivili svi ministri srpske nacionalnosti. S obzirom da je i sam bio protiv predloženog proračuna, Tegeltija je kazao kako on nema smisla jer je temeljen na projekcijama prije krize izazvane pandemijom koronavirusa.

"Stanje je danas sasvim drugačije", kazao je Tegeltija pojašnjavajući kako je jasno da će, umjesto planiranog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od tri posto, on biti negativan.

Predsjedatelj Vijeća ministar BiH kazao je kako se sada sve mora "prepakirati" i odlučiti što je najpotrebnije za BiH.

On tvrdi da trenutačno u proračunskoj pričuvi ima dovoljno novca za funkcioniranje ključnih službi u sadašnjim kriznim uvjetima.

Ukupni broj osoba zaraženih koronavirusom u utorak je prešao 150, a potvrđen je i drugi smrtni slučaj koji se može povezati s tom zarazom.