ZAOKRET

BiH usvojio Ugovor o graničnim prijelazima s RH

18.06.2013 u 19:15

Bionic
Reading

Na izvanrednoj sjednici Predsjedništva BiH donesena je Odluka o prihvаćаnju Ugоvоrа izmеđu Bоsnе i Hеrcеgоvinе i Rеpublikе Hrvаtskе о grаničnim prijеlаzimа i Spоrаzumа izmеđu Bоsnе i Hеrcеgоvinе i Rеpublikе Hrvаtskе о pоgrаničnоm prоmеtu, javlja sarajevski portal Klix.ba

Prеdsјеdаvајući Vijeća ministаrа BiH Vјеkоslаv Bеvаndа оvlаštеn је dа pоtpišе nаvеdеnе spоrаzumе.

Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića istaknuto je da je danas dostavljeno traženo mišljenje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednice Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović o Sporazumu između BiH i Republike Hrvatske.

'Milorad Dodik i Željka Cvijanović su u potpunosti svjesni svih propusta vezanih kako za proceduru zaključenja, tako i za sadržaj akata, ali uzimajući u obzir rokove, kao i potencijalne negativne implikacije po privredne subjekte i sve građane BiH, do kojih bi došlo ukoliko sporazumi ne bi stupili na snagu 1. srpnja, smatraju da postupak zaključenja mora biti proveden', istaknuto je u priopćenju iz Kabineta Nebojše Radmanovića.

Dodaju da Vlada RS smatra da je neposredno prije okončanja predviđene procedure i stupanja na snagu Sporazuma neophodno pokrenuti inicijativu u pravcu otpočinjanja pregovora s Europskom komisijom, kako bi se u što kraćem roku izvršile korekcije Ugovora o graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović glasao je jučer na sjednici Predsjedništva BiH protiv Ugovora o graničnim prelazima s Republikom Hrvatskom i Sporazuma o pograničnom prometu s Hrvatskom. Članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić podržali su Ugovor.

Radmanović je svoju odluku obrazložio time što smatra da nije ispoštovana procedura te je istaknuo da pregovarački tim nije bio odobren.

S obzirom na to da je rok za prihvaćanje Ugovora bio 19. lipanj, a u Predsjedništvu BiH nije bilo konsenzusa, stigle su brojne reakcije.

Ugovor koji je danas na izvanrednoj sjednici usvojilo Predsjedništvo BiH će službeno biti potpisan u Briselu.

Više možete pročitati ovdje.