SUKLADNO EUROSTAT-U

BiH priprema popis stanovništva, nejasno pitanje o nacionalnosti

21.02.2013 u 14:49

Bionic
Reading

Pripreme za popis stanovništva u Bosni i Hercegovini, koji treba biti proveden od 1. do 15. listopada, dobro napreduju, a po posebnoj metodologiji obavit će se i popis državljana te zemlje koji žive u inozemstvu, kazao je u četvrtak u Sarajevu ravnatelj Agencije za statistiku BiH (BHAS) Zdenko Milinović

Pripreme za provedbu popisa odvijaju se sukladno zakonima i preporukama što su ih dali promatrači Statističkog ureda Europske unije (EUROSTAT), koji su nadzirali probni popis proveden 2012. godine.

Milinović je kazao kako se trenutačno radi na metodološkoj dokumentaciji i kartografskoj podlozi, a u narednih deset do petnaest dana trebala bi biti utvrđena i formulacija pitanja o nacionalnoj odnosno vjerskoj pripadnosti građana BiH. Ta se pitanja u BiH smatraju posebice osjetljivima, a EUROSTAT je lokalnim vlastima preporučio da u popisnici ostave tzv. otvorenu formu pitanja bez nuđenja bilo kakvih odgovora kako bi se izbjegla diskriminacija građana koji se ne žele izjasniti kao pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda.

Ravnatelj Milinović potvrdio je i kako se planira popisati i građane BiH koji žive u inozemstvu.

Oni koji to žele moći će popuniti posebnu popisnicu koja će biti dostupna na internetskim stranicama BHAS te je potom poštom poslati na adresu agencije.

Posljednji popis stanovništva u BiH proveden je još 1991. godine i pokazao je kako je u toj zemlji tada živjelo nešto više od četiri milijuna i 300 tisuća stanovnika.

Neslužbene procjene su kako bi ta brojka sada mogla biti oko 3,8 milijuna.

Popis stanovništva u BiH iznimno je osjetljivo političko pitanje jer osim statističkih podataka treba potvrditi i to kakve je posljedice po demografsku strukturu te države ostavio rat vođen od 1992. do 1995. godine i tijekom kojega je provedeno masovno etničko čišćenje nekih njenih dijelova. Upravo zbog toga političke stranke godinama se nisu mogle dogovoriti o provedbi popisa.

Bošnjačke su stranke inzistirale na tome da se on ne provodi sve dok se ne okonča proces povratka izbjeglih i prognanih jer će se u protivnom i zakonski prihvatiti stanje nastalo progonima i ratnim zločinima. Predlagale su i da se popis eventualno provede no bez izjašnjavanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, ali su se tome odlučno protivile stranke iz Republike Srpske koje su tražile da to izjašnjavanje bude obvezatno.

Kompromis je postignut kroz zakon o popisu usvojen 2012. godine, kada je utvrđeno da će u popisnicu ipak biti uvedena i pitanja o nacionalnoj odnosno vjerskoj pripadnosti, no izjašnjavanje o tome neće biti obvezatno.

Prvotno je bilo planirano da se popis stanovništva u BiH provede u travnju 2013. godine no zbog tehničkih manjkavosti, opaženih tijekom probnog popisa provedenog prošle godine, odlučeno je da se on odgodi za listopad.