DOSTA JE KAOSA

BiH prijete sankcije Europske unije!

24.06.2013 u 12:08

Bionic
Reading

Među državama-članicama Europske unije sve je više onih koje zagovaraju uvođenje kaznenih mjera za Bosnu i Hercegovinu zbog nespremnosti njenih političara da provedu reforme na koje su se sami obvezali, upozorio je slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak u intervjuu kojega je u ponedjeljak objavio sarajevski 'Dnevni avaz'

Istaknuo je kako su posljedni prosvjedi građana u BiH potaknuti činjenicom da novorođena djeca nisu mogla dobiti jedinstveni matični broj dovoljan dokaz da političke intitucije u BiH uopće ne funkcioniraju pa se politika stoga počela voditi na ulicama.

'U EU postoje glasovi koji zagovaraju promjenu politike prema BiH. Pozitivan pristup, kažu, ne daje rezultate', kazao je Lajčak pojašnjavajući kako se taj zaokret odnosi na moguće uvođenje sankcija. Dodao je kako glasova koji bi zagovarali uvođenje sankcija prije dvije godine nije ni bilo a sada ih ima 'sve više i više'.

'Niti jedno obećanje koje su nam dali lideri iz BiH nije ispunjeno', istaknuo je Lajčak koji dobro poznaje stanje u BiH jer je i sam obnašao dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH.

Šef slovačke diplomacije je konstatirao kao je u EU stanje takvo da su u Bruxellesu gotovo izgubili volju pričati o BiH i njenim problemima za razliku od proteklih godina kada je bilo puno napora i razgovora u vezi s ovom zemljom.

'Ljudi imaju osjećaj da koliko god se trudili pomoći BiH, ona sama sebi ne želi pomoći', izjavio je Lajčak.

Pojasnio je kako je upravo to ključni razlog zbog kojega se o BiH vjerojatno uopće neće razgovarati na dvodnevnom sastanku ministara vanjskih poslova članica EU no zato će pozornost biti posvećena Srbiji, Makedoniji te izborima u Albaniji.