DO KRAJA 2009.

BiH počinje izdavati biometrijske putovnice

18.03.2009 u 13:50

Bionic
Reading

Vlasti Bosne i Hercegovine počet će izdavati biometrijske putovnice svojim građanima do kraja godine, najavio je ravnatelj Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH Siniša Macan.

'Krećemo 31. prosinca 2009. godine', kazao je Macan za sarajevsko 'Oslobođenje'.

Uvođenje biometrijskih putovnica jedan je od ključnih tehničkih preduvjeta koje BiH mora ispuniti kako bi za njezine državljane bio ukinut sadašnji strogi vizni režim za putovanje u zemlje Europske unije.

Macan je rekao kako je prošloga mjeseca potpisan ugovor o izradi biometrijskih putovnica s njemačkom tvrtkom Bundesdruckerei.
Novi će putni dokumenti sadržavati i čip u koji će se unositi svi podaci o vlasniku. Nabavljena je i dodatna elektronička oprema za potrebe ureda koji će izdavati putovnice, uključujući izradu posebnih računalnih programa.

'Sve institucije koje sudjeluju u lancu utvrđivanja identiteta bit će povezane u jedan sustav', kazao je Macan, ističući kako će to onemogućiti pokušaje zloporabe sustava odnosno izdavanja putovnica na temelju netočnih ili krivotvorenih podataka i dokumenata.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj ranije je izjavio kako postoji realna mogućnost da EU do kraja godine donese pozitivnu političku odluku vezanu za ukidanje viznog režima za građane BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH do sada je za izdavanje biometrijskih putovnica tehnički opremilo konzulate u Chicagu, Frankfurtu i Muenchenu s obzirom na to da oni 'pokrivaju' područja u kojima živi najveći broj bosanskohercegovačkih građana koji trajno ili privremeno borave u inozemstvu.