optimisti

BiH ozbiljno kasni s ispunjavanjem uputnika Europske komisije, požurit će do kraja godine

07.09.2017 u 12:27

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina ozbiljno kasni u prikupljanju odgovora na upitnik Europske komisije koji je nužan kako bi se razmatrao zahtjev te zemlje za odobravanje statusa kandidata za članstvo u Uniji a u najboljem slučaju taj bi posao mogao biti okončan do kraja ove godine, potvrdio je u četvrtak predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić

'Optimistična očekivanja su da ćemo do kraja godine završiti upitnik i poslati ga u Bruxelles', kazao je Zvizdić odgovarajući na pitanja zastupnika na sjednici Zastupničkog doma parlamenta BiH održanoj u Sarajevu.

Zvizdić je ustvrdio kako je temeljeni razlog za višemjesečno kašnjenje taj što su vlasti Republike Srpske odugovlačile u dostavljenju svojih prijedloga odgovora.

Upitnik Europske komisije je u BiH stigao početkom prosinca 2016. godine' a prvi rok za dostavu prijedloga odgovora istekao je 31. siječnja ove godine no RS je s tim kasnila punih pet mjeseci što je dovelo do velikog zastoja.

'Da su sve institucije dale odgovore, oni bi se poslali do lipnja'

'Da su sve institucije do tada dale odgovore, odgovori bi bili poslani do lipnja', kazao je Zvizdić.

Pojasnio je kako se sada pokušava nadoknaditi taj gubitak vremena na čemu kroz tzv. mehanizam koordinacije radi više od 1400 članova unutar 33 radne skupine čija je zadaća doći do odgovora usuglašenih među različitim razinama vlasti.

Tako usuglašeni odgovori pak ponovo podliježu verificiranju tih istih razina vlasti što opet može potrajati.

Do 15. rujna znat će se koliko je odgovora usuglašeno

'Do 15. rujna znat će se koliko je odgovora usuglašeno', kazao je Zvizdić.

Procjena je kako će dodatno trebati još najmanje mjesec do dva za prevođenje odgovora na engleski jezik pa će, po svemu sudeći, popunjeni upitnik iz BiH na adresu Europske komisije biti poslan tek potkraj godine. 

Tek nakon toga Komisija će biti u prilici analizirati dostavljene odgovore i odlučiti o tome zaslužuje li BiH kandidatski status.

Uz Kosova BiH je jedina država regije bez takvog statusa.