VJEKOSLAV BEVANDA:

BiH nije spremna za ulazak Hrvatske u EU

05.06.2013 u 12:52

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina još nije u cijelosti pripremljena za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, no stanje je bolje nego što je bilo jer je u proteklih godinu dana poduzeto puno toga kako bi se nadoknadilo višegodišnje zaostajanje, ocijenio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda

'Jesmo li sto posto spremni - nismo, no u odnosu na (razdoblje) od prije godinu napravili smo ogroman napredak', izjavio je Bevanda kako ga u srijedu citira sarajevski Dnevni avaz.

Podsjetio je kako je BiH punih šesnaest mjeseci bila bez prave vlasti na državnoj razini što je i dovelo do 'strašnog zaostatka'.

Bevanda tvrdi kako je ipak između onoga što je zateklo Vijeće ministara koje on vodi i onoga što je bilo prije toga razlika 'kao između neba i zemlje'.

'Prije godinu i nešto svi su mislili da neće biti izgrađena dva BIP prijelaza (Border Inspection Control), da nećemo usvojiti 'higijenski paket'. Ovo je sada bitka s vremenom i mislim da dosta rokova stižemo', kazao je Bevanda.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH bio je krajnje oprezan govoreći o tome hoće li i nakon 1. srpnja biti moguće prelaziti granicu s Hrvatskom samo s osobnom iskaznicom podsjećajući kako je to odluka za koju je potrebna suglasnost svih država-članica Unije. 'Nije se do kraja iscrpilo i uradilo sve što je trebalo u diplomaciji sa svim članicama EU', kazao je Bevanda.

Upozorio je i na razliku u poziciji kakvu sada ima BiH u odnosu na onu kakvu je ranije imala Hrvatska prema EU, koja je s Unijom imala bezuvjetni bezvizni režim, dok je u slučaju BiH taj režim uvjetni.

Komentirajući stanje u samoj BiH Bevanda je kazao kako se može tek nadati da će u predstojećem razdoblju biti pokrenuta s mrtve točke provedba presude Europskog suda za ljudska prava kojom je BiH dobila obvezu ukloniti diskriminaciju pripadnika nacionalnih manjina iz izbornog procesa, a što je pretpostavka daljnjeg približavanja EU.

Pravim problemom ipak je opisao poziciju hrvatskog naroda u BiH što se, po njegovu sudu, ne može odvojiti od provedbe presude u slučaju 'Sejdić-Finci'.

'Treba jasno reći: neriješenost hrvatskog pitanja je ono što jednostavno koči, a i partneri (u BiH) bi trebali shvatiti da je hrvatski narod po svemu jedan od konstitutivnih naroda', kazao je Bevanda izražavajući nadu kako će se do rješenja ipak doći.