POSEBNI PREDSTAVNIK SORENSEN

BiH mora ubrzati pripreme za ulazak Hrvatske u EU

25.09.2012 u 13:17

Bionic
Reading

Posebni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen pozvao je u ponedjeljak vlasti te zemlje da ubrzaju pripreme za ulazak Hrvatske u Europsku uniju najavljen za 1. srpnja 2013. godine kako bi mogli nastaviti izvoz svojih prizvoda i trgovinske odnose s Unijom i nakon toga datuma.

Govoreći u Sarajevu na okruglom stolu posvećenom stanju gospodarstva u BiH i mogućnostima njegova oporavka, Sorensen je upozorio kako bi BiH mogla završiti u izolaciji ne provede li do kraja lipnja naredne godine proces prilagodbe standardima na kojima inzistira EU.

Riječ je prije svega o gradnji posebno opremljenih graničnih prijelaza na kojima bi se mogla provoditi provjera kvalitete robe koja se izvodi, ali i na uspostavi unutarnjeg mehanizma kontrole proizvoda, posebice onih biljnog i životinjskog podrijetla.

Posebni predstavnik EU u BiH upozorio je kako je krajnje vrijeme da političari u toj zemlji ozbiljno shvate izazove pred kojima se BiH nalazi i prestanu s međusobnim svađama i obračunima. 'Političari u ovoj zemlji moraju se baviti pitanjima vezanim za proces pristupanja Europskoj uniji. Ako tako ne bude, od pristupanja Uniji neće biti ništa', kazao je Sorensen.

Istaknuo je kako je Unija do sada na jasan način pokazala spremnost da pomogne BiH djelujući u toj zemlji i osiguravajući novčanu potporu za provedbu reformi, no da u konačnici sve ovisi o tome jesu li domaći političari spremni uraditi svoj dio posla.

Predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić
iznio je ocjenu kako je u ovako teškim okolnostima izlaz za bosanskohercegovačko gospodarstvo u cestogradnji i ulaganju u eksploataciju energetskih potencijala te zemlje. Istaknuo je kako je njegova vlada ozbiljno shvatila te mogućnosti te se usmjerila na projekt gradnje autoceste na koridoru V c. U ovom trenutku, kazao je Nikšić, grade se dionice autoceste u ukupnoj dužini od pedesetak kilometara, a vrijednost otvorenih radova je oko 500 milijuna eura.

"Naredne godine trebamo krenuti s najvećom poratnom investicijom u FBiH vrijednom više od milijardu i 200 milijuna konvertibilnih maraka (oko 600 milijuna eura)", kazao je Nikšić. Riječ je o projektu gradnje novog bloka termoelektrane u Tuzli, za što je pokrenut pretkvalifikacijski postupak za izbor izvođača radova.

Uz to će se graditi hidroelektrana "Vranduk" na rijeci Bosni nizvodno od Zenice, dok bi se na području planine Velež u okolici Mostara gradio vjetropark.