JOSIPOVIĆ U SARAJEVU

'BiH mnogo očekuje od Hrvatske'

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina mnogo očekuje od Hrvatske kao svog susjeda i članice Europske unije, poručio je danas predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, koji se nalazi u dvodnevnoj službenom posjetu BiH, javlja agencija Anadolija

'Stvari o kojima smo danas govorili znače stav Hrvatske oko daljnjih susjedskih odnosa, njene napore u dobrosusjedskoj regionalnoj suradnji i potpunu stabilnost balkanskih zemalja u njihovom putu ka EU. Mi smo danas sa predsjednikom Josipovićem i delegacijom razgovarali o otvorenim pitanjima između BiH i Hrvatske, poput granice između BiH i Hrvatske, koja je duga oko 1.000 kilometara i još uvijek je neriješena u cjelini', kazao je Radmanović.

Na sastanku bilo je govora i o ekonomskoj suradnji, kazao je Radmanović, dodavši da je Hrvatska prvi vanjskotrgovinski partner BiH. 'Dobrodošla je podrška koju smo i danas osjetili od predsjednika Hrvatske na putu BiH i drugih zemalja Balkana prema EU. Još jednom, čestitke Hrvatskoj, koja je poslije dugo godina postala članica EU', rekao je on. Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović istaknuo je da je ovo njegova prva službena posjeta nekoj zemlji od ulaska Hrvatske u EU, te dodao da ona ima simboličan značaj kojim Hrvatska želi pokazati BiH koliko je ta zemlja važan susjed, partner i prijatelj.

'Podsjetit ću na stajališta nadležnih tijela Hrvatske o tome da će ona pomagati put svojih susjeda u EU. Iskustvo koje smo imali tijekom pregovora je nešto što stavljamo susjedima na raspolaganje. Upravo zbog važnosti EU puta za regiju, ali i zbog činjenice da postoji i drugi set problema i pitanja, onaj gospodarski, koja su vezana za probleme koji su i dalje otvoreni između naših zemalja, specifičan je i sastav današnje delegacije', poručio je Josipović, dodavši da su u hrvatskoj delegaciji i dva EU parlamentarca i predsjednik Gospodarske komore.

Osvrnuvši se na izlazak Hrvatske iz CEFTA-e, Josipović je istaknuo da ona predstavlja povoljan okvir međusobnog trgovanja i da se izlaskom Hrvatske iz CEFTA-e mijenjaju okolnosti za gospodarstvenike i one koji ostaju u CEFTA-i. 'Postignuti su neki dogovori kako ublažiti prelazno razdoblje, za detalje treba pitati vladu. Gospodarstvenici će se sami prilagođavati. Očekujem da ćemo se ipak svi dobro prilagoditi i da će na kraju od članstva u EU biti puno više koristi nego problema', istakao je Josipović.

Kada je riječ o Pelješkom mostu, Josipović je podsjetio da je to jedna od opcija koja se u Hrvatskoj razmatra za povezivanje hrvatskog teritorija. 'Svjesni smo obaveze koju smo prihvatili da BiH omogućimo nesmetani pristup moru i obali, i svaka gradnja koja bude vezana za most bit će takva da ni u čemu ne ograničava BiH', kazao je Josipović. Predsjedavajući Radmanović dodao je da je, kada je riječ o Pelješkom mostu, BiH spremna reći EU da dva dijela Hrvatske treba povezati te da neće biti problema sa BiH strane. 'Danas više nema nijedne odluke koja se tiče Jugoistočne Evrope, koja se u EU donosi bez Hrvatske. Hrvatska ravnopravno sa drugima odlučuje o svim pitanjima, pa i onim koja su vezana za članstvo BiH u EU. Imamo veliki broj vrhunskih pregovarača sa iskustvom, koji su uvijek na raspolaganju da svojim savjetom i dalje pomognu BiH', kazao je Josipović, dodavši da Hrvatska podržava europski put BiH.