LAJČAKOVA OČEKIVANJA

BiH koalicija s predstavnicima sva tri naroda

25.02.2011 u 00:36

Bionic
Reading

Izvršni direktor za Europu i središnju Aziju pri zajedničkoj službi vanjskih poslova Europske unije Miroslav Lajčak rekao je nakon susreta s članovima BiH Predsjedništva te liderima više političkih stranaka iz BiH u četvrtak da se Europska unija neće miješati u uspostavu vlasti u toj zemlji ali da očekuje da sva tri naroda budu zastupljena u budućoj vlasti

Lajčak je na konferenciji za novinare u Sarajevu istaknuo da se Europska unija neće uključiti u uspostavu vlasti u zemlji kazavši da je to stvar dogovora domaćih političara a ne dužnosnika iz Europe. Pri tome je slovački diplomat istaknuo da Europska unija očekuje da se domaći političari dogovore te da na vlasti bude široka koalicija sa strankama koje imaju mandat sva tri naroda.

Pri tome je iskazao zabrinutost EU-a zbog činjenice da u toj zemlji vlast nije ustrojena skoro pet mjeseci nakon izbora te istaknuo kako EU ima jasnu strategiju jačanja nazočnosti u BiH.

'EU ima jasnu strategiju za Bosnu i Hercegovinu, da putem ojačanog mandata pokažemo kako EU ima snagu da postane vodeći čimbenik u BiH i glavni partner institucijama Bosne i Hercegovine na europskom putu', rekao je slovački diplomat.

Pri tome je naveo nekoliko preduvjeta za podnošenje aplikacije BiH za članstvo u Europskoj uniji što uključuje i reforme ustava u zemlji.

Kako je priopćeno iz HDZ-a 1990., tijekom susreta s Lajčakom predsjednik ove stranke Božo Ljubić istaknuo je da pri ustroju vlasti i ustavnim promjenama treba uvažavati da se osiguraju jednaka prava Hrvata s druga dva naroda, Srbima i Bošnjacima.

Lajčak je tijekom dana razgovarao i s predstavnicima SDP-a, HDZ BiH i HDZ 1990. te Saveza za bolju budućnost (SBB), dok će sutra u Banjoj Luci razgovarati s čelnicima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS).

U BiH skoro pet mjeseci nakon izbora nema dogovora o parlamentarnoj većini na razini BiH i entiteta Federacije BiH zbog zahtjeva dva HDZ-a u BiH da stranke koje su osvojile najveći broj glasova unutar jednoga naroda budu u vlasti, dok SDP BiH zagovara da u vlasti budu stranke koje su s njima potpisale političku platformu.