VESNA PUSIĆ

'BiH ima pravo na mišljenje o Pelješkom mostu, ali...'

Bionic
Reading

Prva potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) da Hrvatska ima 'dobre temelje da počne raditi na realizaciji projekta Pelješkog mosta'

Govoreći o tome kako riješiti problem Pelješkog mosta budući da je Bosna i Hercegovina izrazila negativno mišljenje o realizaciji tog projekta bez prethodnog rješavanja više otvorenih pitanja između dviju zemalja, Pusić je za AA kazala da 'smo još daleko od realizacije projekta', ali i podvukla:

'Prema pokazateljima stručne predstudije izvedivosti, dvije varijante mosta s pristupnim cestama i cestom preko Pelješca, dobile su najviše bodova. To znači da imamo dobre temelje da počnemo raditi na realizaciji projekta koji je daleko od toga da je završena stvar. Dakle, ne radi se o realizaciji projekta, daleko smo još od toga. Što se nas tiče, posao tek sada počinje, a podaci iz predstudije su svakako jedna dobra startna pozicija. Most je bez ikakve dvojbe, kao i svako drugo rješenje koje god ono bilo, poveznica s hrvatskog teritorija na hrvatski teritorij.'

Dio javnosti u BiH smatra da je Hrvatska u svojim zakonima pogrešno primijenila Konvenciju Ujedinjenih naroda (UN) o pravu mora te da osporava pravo BiH na njezin suverenitet na moru. Također, isti taj dio javnosti u BiH je istaknuo velike građevinske rizike u pogledu gradnje Pelješkog mosta s obzirom na to da se radi o stupovima visine 100 metara, kao i problem održivosti takvog građevinskog objekta, jer je Neum trusno područje s aspekta potresa.

Ministrica Vesna Pusić tvrdi kako BiH ima pravo iznijeti svoje stavove u vezi s ovim pitanjem.

'Na temelju razgovora s povjerenikom za proširenje Stefanom Fueleom, koji smo imali prošle godine, BiH je u poziciji iznijeti svoje mišljenje i stavove s obzirom na prolaz do Neuma kroz more, i nema sumnje da ćemo se s njima konzultirati. U svakom slučaju, imamo pozitivan element koji ukazuje da bi posao mogao završiti uspješno. Ali hoće li uistinu i biti uspješno, to ostaje za vidjeti. Ovisi o našim sposobnostima, znanju i pameti. Naravno, razgovarat ćemo sa susjedima, kao što je već i ranije učinjeno', istaknula je Vesna Pusić u razgovoru za agenciju Anadolija.

Vesna Pusić je 2. svibnja novinarima u Zagrebu kazala da je Pelješki most najbolja opcija za spajanje Dubrovnika s ostatkom Hrvatske te da tako stoji u Nacrtu studije izvodljivosti, koju financira Europska komisija. Pelješki most je, kako je tada rekla, gledano ne samo financijski već i šengenski, politički i fitosanitarno najbolja opcija. Ovakva poruke ministrice Pusić izazvale su žestoke reakcije u dijelu BiH.