ISKLJUČIVANJE SDA

BiH: HDZ 1990. podržao rekonstrukciju vlasti

08.06.2012 u 20:14

Bionic
Reading

Središnji odbor HDZ-a 1990., članice vladajuće koalicije na državnoj razini, u petak je podržao rekonstrukciju vlasti u BiH koja je potaknuta inicijativom SDP-a BiH za isključivanje Stranke demokratske akcije (SDA) iz vlasti pri čemu je istaknuto očekivanje da hrvatske pozicije u vlasti Federacije BiH preuzmu vodeće hrvatske stranke HDZ BiH i HDZ 1990.

"Mi podržavamo i tražimo rekonstrukciju Vlade Federacije BiH, ali i državne Vlade te županijskih vlada. Naši uvjeti za rekonstrukciju i sudjelovanje u Vladi Federacije BiH su da hrvatske pozicije pripadnu dva HDZ-a kao legitimnim političkim predstavnicima", rekao je potpredsjednik Središnjeg odbora HDZ-a 1990. Veso Vegar.

Dodao je da HDZ 1990. očekuje što žurnije pokretanje ustavnih promjena koje bi uključile provedbu presude Suda za ljudska prava iz Strasbourga.

"Presuda Suda za ljudska prava treba na suštinski način otkloniti diskriminaciju manjina čiji pripadnici ne mogu sudjelovati na izborima za vodeće državne pozicije, ali i omogućiti jednak utjecaj sva tri konstitutivna naroda. Hrvati trenutačno nemaju jednaku poziciju u odnosu na Srbe i Bošnjake", dodao je Vegar.

HDZ 1990. je na sjednici Središnjeg odbora zatražio i da se ubrzaju reforme koje bi zemlju približile u članstvo Europske unije i NATO-a te donošenje preciznoga plana za približavanje tome cilju.

Ova je stranka usvojila i strategiju za lokalne izbore odlučivši da će u većini općina samostalno nastupiti. U općinama pak gdje su Hrvati u manjini ili postoji opasnost da im predstavnici drugih naroda izaberu dužnosnike, HDZ 1990. će s HDZ-om BiH i drugim strankama, članicama Hrvatskog narodnog sabora, nastupiti u koaliciji. Radi se o općinama u Republici Srpskoj gdje bi hrvatske stranke trebale ponuditi zajedničke kandidate za načelnike općina te za nove sazive općinskih vijeća.

Kako je naveo Vegar, na Središnjem odboru upozoreno je i na probleme oko funkcioniranja izvršne vlasti s HDZ-om BiH. Ova stranka pozvala je na poštivanje ranije postignutih dogovora i otklanjanje nesporazuma.