koronavirus

BiH dosegla novi dnevni rekord zaraženih, zdravstvenom sustavu prijeti kolaps nastavi li se broj drastično povećavati

17.10.2020 u 13:16

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina je u subotu dosegnula novi rekord po broju novozaraženih koronavirusom nakon što je potvrđeno 716 novih slučajeva u protekla 24 sata

Već četvrti dan za redom u toj zemlji značajno se povećava broj novozaraženih kako je to slučaj i u drugim državama regije i na europskom kontinentu. Nakon testiranja nešto više od 2200 uzoraka, zaraza je potvrđena kod 485 osoba iz Federacije BiH te kod 226 iz Republike Srpske. Još pet zaraženih osoba je s područja distrikta Brčko.

U Sarajevu je od petka zaraza potvrđena kod čak 172 osobe što je također rekord za taj grad u jednom danu a zaraza se nastavlja brzo širiti unatoč uvedenoj obvezi nošenja zaštitnih maski i na otvorenom prostoru. Slično je stanje i u Banjoj Luci, drugom najvećem gradu u BiH gdje su za 24 sata otkrili 103 novozaražene osobe.

Pozitivno je jedino to što je prijavljen samo jedan smrtni slučaj povezan sa zarazom dok ih je sredinom tjedna bilo i 14 u 24 sata. Vlasti u BiH za sada ne najavljuju nove mjere ograničenja no upozoravaju kako je i zdravstveni sustav pod ozbiljnim pritiskom i prijeti mu kolaps nastavi li se broj zaraženih ovako naglo povećavati.