'NELOGIČNA ODLUKA'

BiH će izručiti Purdu Srbiji

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Sud BiH odlučio je da su ispunjeni svi pravni uvjeti za izručenje hrvatskog branitelja Tihomira Purde pravosudnim organima Republike Srbije, potvrdio je tportalu njegov branitelj Josip Muselimović koji je istaknuo da će u roku tri dana podnijeti žalbu na ovo rješenje

'Dobio sam rješenje suda BiH kojim se utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Tihomira Purde Republici Srbiji. Na novo rješenje u roku od tri dana uložit ćemo žalbu Apelacijskom vijeću Suda Bosne i Hercegovine u nadi da će drugostupanjski organ svestranije razmotriti stanje spisa i utvrditi da ne postoje osnove sumnje na izvršenje kaznenog djela ratnog zločina, a samim tim i zakonska osnova za određenje pritvora, a pogotovo za izručenje Purde pravosudnim organima Republike Srbije', kazao je za tportal Josip Muselimović, odvjetnik uhićenog Purde.

Istaknuo je da smatra da rješenje prvostupanjskog vijeća nije pravno održivo.

'Nije logično da je Sudsko vijeće zasjedalo prije nego što je Tihomir Purda saslušan, posebno što to vijeće nije bilo vezano nikakvim rokom za donošenje odluke o izručenju', ocijenio je Muselimović.

Konačnu riječ o tome hoće li Purda na koncu biti izručen Srbiji ipak daje ministar pravosuđa BiH, koji odlučuje hoće li potpisati izručenje ili ne.

Ministar pravosuđa RH Dražen Bošnjaković rješenje Suda BiH nije htio komentirati dok se ne upozna s njegovim sadržajem. No, ranije je na mogućnost sudske odluke koja neće ići u prilog hrvatskom branitelju izjavio: 'Očekujem da u konačnici Tihomir Purda ne bude izručen Srbiji i u konačnici očekujem da se nikakav postupak ne može temeljiti na dokazima i izjavama koje su date u logorima, pod prisilom i torturom'. Napomenuo je da je to u suprotnosti s međunarodnim pravilima.

Tihomir Purda uhićen je u BiH 5. siječnja na temelju tjeralice srbijanskog pravosuđa koje ga tereti za ratni zločin nad zarobljenicima i nemoćnim osobama.

U nastavku pročitajte navode iz rješenja bosansko-hercegovačkog sudskog vijeća na temelju kojih su zaključili da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Purde Srbiji.

- Potraživani nije državljanin BiH i nije u postupku traženja azila u vrijeme podnošenja molbe;
- Međunarodna tjeralica za Tihomirom Purdom raspisana je od nadležnih organa i na način predviđen međunarodnim pravnim dokumentima;
- Ministarstvo pravde Republike Srbije, putem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, dostavilo je molbu za izručenje potraživanog Tihomira Purde, s pratećom dokumentacijom radi predaje nadležnim organima Republike Srbije, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika;
- Razmatrajući standard 'dovoljno dokaza za sumnju', kao pretpostavku za izručenje, Sud je zaključio da on ne uključuje razmatranje dokaza od strane države sudskih organa moliteljice nego ocjenu da li akti države moliteljice sadrže pozivanje na dokaze.
- Na osnovu dokumentacije u spisu, proizlazi da je potraživani Tihomir Purda, državljanin Republike Hrvatske, da krivično djelo zbog kojeg se traži izručenje nije počinjeno na teritoriji Bosne i Hercegovine, protiv nje ili njenog državljanina, a isto djelo je propisano kao krivično djelo i prema domaćem zakonodavstvu Bosne i Hercegovine.

Cijelu odluku suda pogledajte ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi