JOSIPOVIĆ U VARAŽDINU:

'BiH će biti manje topli dom kriminalcima'

10.02.2010 u 12:59

Bionic
Reading

Otvaraju se razne afere u Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinu, no predsjednik ne istražuje niti sudi. Na meni je da promoviram pravnu državu i vladavinu prava, a nadležna tijela su ta koja će utvrditi što je nezakonito i kažnjivo u tim silnim napisima, a što nije


'Jako smo zadovoljni razgovorom s novoizabranim predsjednikom kojeg je najviše zanimalo stanje u gospodarstvu , a osobito dobra gospodarska i poduzetnička klima u varaždinskom kraju usmjerenom izvozu, kojemu bi trebala pomoći gospodarska diplomacija', naglasio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok nakon razgovora s Josipovićem kojemu su uz predstavnike Grada Varaždina i Varaždinske županije, bili nazočni i čelnici političkih stranaka. Varaždinski župan Predrag Štromar upoznao je Josipovića s velikim ulaganjima u školstvu zadnjih četiri godine, osobito u dogradnju i izgradnju školskih objekata za jednosmjensku nastavu. 'Razgovarali smo i o statusu nekih napuštenih vojnih objekata. Očekujemo pomoć od predsjednika da ih dobiju i druge sredine, kao što je Varaždin dobio sve vojarne. Time bi se pomoglo i ostalim gradovima i općinama u gospodarskom razvoju', upozorio je Štromar, navodeći primjer velikog vojnog objekta na Ivančici koji godinama propada, umjesto da se stavi u funkciju turizma.

Istaknuo je to Ivo Josipović, novoizabrani hrvatski predsjednik tijekom boravka u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, nakon kojih će obići Čakovec te Međimursku županiju.

'Cilj ovih posjeta prije inauguracije nije samo da se zahvalim na podršci, nego da se i upoznam s postignućima, prednostima, problemima i mogućnostima u kojima mogu pomoći lokalnoj vlasti kao predsjednik', rekao je Josipović govoreći o razlozima posjeta dvjema najsjevernijim županijama u kojima je dobio najveću podršku na izborima.

Varaždin i varaždinski kraj Josipović smatra sjajno organiziranim sredinama koje prepoznaju važnost obrazovanja i kulture, u što se uvjerio još na početku svoje sveučilišne karijere kada je predavao na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike.

'Gledajući Hrvatsku, Varaždin i Varaždinska županija sigurno su među onima koji prednjače i u obrazovanju i kulturi.

Moja je želja da se i dalje nastavi rad na tom planu i da Varaždin bude još uspješniji, da ima više kulturnih institucija i priredbi nego danas. Ulaskom u EU, osim što ćemo morati biti spremni na vrlo oštru tržišnu utakmicu na tom velikom tržištu gdje djeluju samo oni koji su dobri - morat ćemo voditi i utakmicu za očuvanje vlastitog identiteta.

Naći ćemo se u velikoj zajednici s više od 500 milijuna ljudi, pa mali narodi moraju paziti na svoj identitet, a upravo kultura, obrazovanje i znanost ti su ključ uspjeha', rekao je Josipović uoči susreta s umjetnicima i predstavnicima institucija kulture u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu, nakon kojeg se susreće i s gospodarstvenicima.

Novoizabrani predsjednik je pozdravio potpisivanje ugovor o izručivanju između Hrvatske i BiH. Međutim on ga vidi samo kao privremeni dogovor koji se još mora dopuniti.

'Bio je krajnje vrijeme da se zaključi. Dovest će do toga da će obe zemlje biti manje topli dom za kriminalce. Ali, trebamo i više. Dakle ne samo ugovor koji jamči izvršavanje kazni koje su postale pravomoćne u drugim državama, nego i sporazum koji će omogućiti i izručenja u onim slučajevima kada se vodi kazneni postupak. To naravno nije moguće bez promjene ustava i posebnog ugovora', naglasio je Josipović.

Kad je riječ o slučaju Podravka Josipović nije htio previše komentirati tek je rekao da treba pustiti nadležnim državnim tijelima da odrade svoj posao i istraže do kraja slučaju 'koji potencijalno može udariti i na temelje gospodarstva i neke aspekte nacionalne sigurnost'. I on je uvjeren da će policija i DORH raditi brzo i efikasno.