U HDZ-U 1990. TVRDE

BiH bliže raspadu nego integraciji

08.01.2010 u 15:12

Bionic
Reading

Predsjedništvo HDZ-a 1990. upozorilo je u petak da se Bosna i Hercegovina nalazi bliže raspadu nego integraciji zbog srpske i bošnjačke politike diskriminacije te da Hrvati hitno moraju stvoriti uvjete koji bi im omogućili da u BiH ne budu u podređenom položaju

'Stanje u BiH i dalje se pogoršava i ako se nastave te tendencije, BiH je bliže raspadu nego integraciji. Glavni su uzroci ovakvog neodrživog stanja separatističke tendencije iz Banje Luke i nazovi integralističke iz Sarajeva, kojima u ovoj fazi odgovara status quo, a sve u cilju ostvarivanja dominacije u dijelu ili čitavoj BiH', navodi se u priopćenju predsjedništva HDZ-a koje se u petak sastalo u Mostaru.

HDZ 1990. tvrdi da je prijedlog ustavnih promjena iz Butmira temeljen na 'trulim temeljima' Daytonskog sporazuma, bez ambicije da se bitno rješava položaj hrvatskog naroda.

Stranka smatra da hrvatskom narodu u BiH u takvim okolnostima ne preostaje ništa drugo 'nego nastaviti vlastitim putem koji će osigurati opstanak Hrvata kao političkog naroda, a ne kao podanika, na prostorima BiH'.

HDZ 1990. je najavio da će predložiti okupljanje svih političkih snaga hrvatskog naroda i održavanje Hrvatskog foruma oko preustroja zemlje.