stradali i američki vojnici

Biden zaprijetio odgovornima za napad u Kabulu: Ovo vam nećemo oprostiti ni zaboraviti, platit ćete!

27.08.2021 u 00:01

Bionic
Reading

Predsjednik SAD-a Joe Biden je, u obraćanju naciji nakon bombaškog napada u Kabulu, nazvao poginule vojnike herojima

'ISIS-K je oduzeo živote američkih vojnika. Ubijeni američki vojnici bili su junaci koji su spašavali živote drugih. Spasili su u posljednjih 11 dana 7.000 ljudi. Oni su dio najnesebičnije vojske na svijetu, najbolje što ova zemlja može ponuditi. Srca nas bole zbog svih žrtava. Bijesni smo i srca su nam slomljena', rekao je Biden.

Biden je kazao da su životi koji su izgubljeni, dani slobodi, sigurnosti i Americi.

'Oni koji su izveli ove napade neka zapamte - nećemo zaboraviti, nećemo oprostiti. Platit ćete nam', poručio je američki predsjednik i istaknuo da je naredio napade na ciljeve koje drži ISIS-K.

Poručio je i da će SAD nastaviti evakuaciju i završiti svoju misiju, i da ih teroristi neće omesti. Biden je rekao da će, ukoliko bude potrebe, odobriti raspoređivanje dodatnih snaga u Afganistanu.

Kazao je i da se ne osjeća odgovornim za smrti američkih vojnika s obzirom na to da je postojao raniji sporazum sa talibanima prema kojem su američke trupe morale biti povučene, a zauzvrat je postojala garancija da nijedan vojnik neće biti napadnut.

U terorističkom napadu na aerodrom u Kabulu poginulo je najmanje 60 ljudi od čega 12 američkih vojnika. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

  • +5
Situacija oko aerodroma u Kabulu nakon napada Izvor: Shutterstock Editorial / Profimedia / Autor: MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES /