isis-k

Novo lice terora u Afganistanu: Prema njima talibani su kamilica, vjeruje se da će napasti kabulsku zračnu luku. Od njih strahuje i Biden

26.08.2021 u 12:05

Bionic
Reading

Obavještajne informacije da borci Islamske države pripremaju napad na ljude koji žele poletjeti iz zračne luke u Kabulu 'vrlo su, vrlo vjerodostojne', rekao je bivši časnik britanske vojske James Heappey u četvrtak. Daily Mail javlja da je ova skupina, nazvana ISIS-K, opasnija od talibana

Osnovani 2015. godine, njegovi sljedbenici imaju cilj uspostaviti islamski kalifat u Khorasanu (otuda 'K') - povijesnu regiju koja pokriva Pakistan i Afganistan uz dijelove središnje Azije.

Teroristička skupina sada predstavlja takvu prijetnju da se strah od napada ISIS-K koristi za opravdanje američkog odbijanja odgode povlačenja sa zračne luke u Kabulu nakon 31. kolovoza.

U priopćenju objavljenom u utorak navečer američki predsjednik je ustvrdio: 'Svaki dan na terenu još je jedan dan za koji znamo da ISIS-K nastoji ciljati zračnu luku te napasti američke i savezničke snage i nedužne civile.'

ISIS -K jedan je od šest ili sedam regionalnih izdanaka Islamske države - K znači regija Khorasan, koja povijesno obuhvaća dijelove današnjeg Irana, središnje Azije, Afganistana i Pakistana.

ISIS-K je nastao 2014. godine kao odcijepljena skupina pakistanskih talibana, a njegovi izvorni vođe bili su iz Pakistana. Godine 2015. priznali su je čelnici ISIS-a u Iraku i Siriji, a u siječnju 2016. State Department ju je proglasio terorističkom organizacijom.

Uporišta su joj istočni Afganistan, koji se proteže od granice s Pakistanom u provinciji Nangarhar, i sjever Afganistana.

Godine 2018. grupa je bila oslabljena na sjeveru Afganistana, a 2019. teško pobijeđena na istoku. No 2020. godine pregrupirala se i pokrenula niz razornih terorističkih napada.

Čini se, piše Daily Mail, da Bijela kuća vjeruje da će ISIS-K, koji talibane smatra opasnim liberalima, organizirati val napada.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defense Flash News

Organizacija je već izvela otprilike 100 napada na civilne ciljeve, a još njih 250 u koje su bile uključene sigurnosne službe SAD-a, Afganistana ili Pakistana, od kojih je većina snimljena mobitelima i emitirana putem interneta.

U jednoj snimci iz 2017. ISIS-K prikazuje 'mladunce kalifata', djecu koju treniraju za svoju agendu.

U svibnju ove godine ISIS-K je ubio najmanje 68 Afganistanaca, a ozlijedio njih još 165 detonirajući tri auto bombe ispred škole Sied al Šahda za djevojčice u Kabulu.

ISIS-K Izvor: Društvene mreže / Autor: Forces News

Većina žrtava bili su mladi učenici koje skupina smatra legitimnom metom.

Ova teroristička organizacija prvi put je u javnosti spomenuta u siječnju 2016., kada ju je Pentagon označio kao stranu terorističku organizaciju, što je američkim vojnicima na terenu omogućilo da aktivno progone članove ISIS-K.

Prvi emir ili vođa organizacije bio je bivši pakistanski talibanski zapovjednik po imenu Hafiz Sajid Khan.