usvojen plan pomoći

Biden pozdravio povijesnu pobjedu i početak kraja 'velike covid depresije', republikanci: 'Ovo je klasičan primjer napuhane demokratske agende'

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 11.03.2021 07:18
  • Objavljeno 11.03.2021 u 07:18
tportal

Izvor: EPA / Autor: Anna Moneymaker / POOL

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je "povijesnu pobjedu" Amerikanaca nakon što je Kongres usvojio jedan od najvećih paketa ekonomske pomoći u američkoj povijesti vrijedan 1.9 bilijuna dolara. Unatoč protivljenju republikanaca koji osuđuju ekstravagantnu i loše ciljanu potrošnju, demokrati, većina u Zastupničkom domu, odobrili su zakon sa 220 glasova za i 211 protiv

Biden se zahvalio predsjednici doma Nancy Pelosi i ostalim zastupnicima na usvajanju zakona.

"Ovaj prijedlog zakona predstavlja povijesnu pobjedu američkog naroda. Sve što se nalazi u Američkom planu za spašavanje rješava stvarne potrebe - uključujući ulaganja za financiranje našeg cijepljenja. Više cjepiva i više mjesta za cijepljenje," istaknuo je Biden koji bi zakon trebao potpisati u petak.

"Cijepljenje je jedini način da pobijedimo pandemiju, vratimo gospodarstvo na pravi put i da vratimo svoj život i svoje najmilije," dodao je.

"Povijesni" plan između ostalog predviđa 400 milijardi dolara kako bi veći dio Amerikanaca primio 1400 dolara pomoći, 350 milijardi za pomoć saveznim i lokalnim vlastima, proširenje olakšica na djecu i veća izdvajanja za program cijepljenja. Tu je program pomoći u hrani te u stanovanju. Izdvojit će se i 130 milijardi dolara za škole kako bi se učenici mogli što prije vratiti u njih.

Demokratski čelnici u Kongresu pozdravili su jedan od "najvažnijih zakona" desetljeća kao ključan odgovor na pandemiju koja je u SAD-u ubila više od 528.000 stanovnika i obrisala milijune radnih mjesta.

"Nalazimo se na odlučujućoj prekretnici u povijesti naše zemlje", rekla je demokratska predsjednica Doma Nancy Pelosi.

"Ovo je povijesni dan. To je početak kraja velike covid depresije“, dodao je demokratski zastupnik Jan Schakowsky.

Republikanci smatraju kako je paket preskup i pun rastrošnih progresivnih prioriteta. Smatraju i kako je najgora faza pandemije prošla i da je ekonomija već na putu oporavka.

"Ovo je jedan od najgorih zakona koje sam vidio. Klasičan primjer napuhane demokratske agende", uzvratio je čelnik republikanske manjine Mitch McConnell.

"Ovo je dugačka lista ljevičarskih prioriteta koji prethode pandemiji i ne zadovoljavaju potrebe Amerikanaca", dodao je republikanac Kevin McCarthy.

Prema Bijeloj kući, ovaj će zakon ove godine stvoriti više od sedam milijuna novih radnih mjesta i učiniti zdravstvenu zaštitu pristupačnijom, te spasiti brojne živote zahvaljujući pomoći za generalizirano cijepljenje. Trebao bi i prepoloviti dječje siromaštvo.

Prema Bijeloj kući, ovaj će zakon ove godine stvoriti više od sedam milijuna novih radnih mjesta i učiniti zdravstvenu zaštitu pristupačnijom, te spasiti brojne živote zahvaljujući pomoći za generalizirano cijepljenje. Trebao bi i prepoloviti dječje siromaštvo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!