zbog ubojstva Khashoggija

Biden će objaviti izjavu o Saudijskoj Arabiji u ponedjeljak

27.02.2021 u 22:42

Bionic
Reading

Predsjednik Joe Biden rekao je u subotu da će njegova administracija objaviti izjavu o Saudijskoj Arabiji u ponedjeljak, nakon izvješća američke obavještajne službe u kojem se navodi da je princ Mohammed bin Salman odobrio ubojstvo novinara Jamala Khashoggija.

Bidenova administracija suočila se s kritikama, posebice u uvodniku Washington Posta, da je predsjednik trebao biti oštriji prema saudijskom prijestolonasljedniku koji nije kažnjen unatoč tome što je okrivljen da je odobrio Khashoggijevo ubojstvo.

Upitan o kažnjavanju princa, de facto vladara Saudijske Arabije, Biden je rekao da će "u ponedjeljak biti izjava o tome što ćemo općenito raditi sa Saudijskom Arabijom". Detalje nije iznio.

Khashoggi je živio u SAD-u i pisao je kolumne za Washington Post u kojima je oštro kritizirao politike princa Mohamada bin Salmana poznatog kao MBS.

Ubio ga je 2. listopada 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu tim operativaca povezanih s prijestolonasljednikom. Njegovo je tijelo navodno raskomadano, no posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Rijad negira bilo kakvu umiješanost MBS-a u likvidaciju Khashoggija.

Saudijska vlada u petak je u potpunosti odbacila američko izvješće u kojem se prijestolonasljednik optužuje da stoji iza tog ubojstva.

Među mjerama koje je SAD poduzeo u petak je zabrana izdavanja viza Saudijcima za koje se vjeruje da su umiješani u Khashoggijevo ubojstvo te sankcije protiv drugih, uključujući zamrzavanje imovine u SAD-u i zabranu američkim tvrtkama da posluju s njima.