poruka kansasu

Biden potpisao drugu uredbu vezanu uz zaštitu prava na pobačaj

04.08.2022 u 06:28

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu da Vrhovni sud i republikanci nemaju pojma o moći američkih žena, nakon što je potpisao drugu izvršnu uredbu usmjerenu na zaštitu prava na pobačaj

Uredba traži od federalnog ministarstva zdravstva da razmotri dopuštanje da se koriste sredstava Medicaida za pomoć pri putovanju izvan savezne države radi pobačaja. Poput prve Bidenove uredbe potpisane u srpnju, ona se odnosi na nedavnu odluku Vrhovnog suda da se ukine ustavno pravo na pobačaj diljem zemlje.

Očekuje se da će uredba imati ograničen učinak, budući da republikanci u američkim saveznim državama guraju val zakona koji ograničavaju pobačaj, pristup lijekovima i financiranje takvih usluga.

Do nove Bidenove uredbe dolazi nakon što su glasači u Kansasu odbacili jedan takav pokušaj da se ukloni zaštita od pobačaja iz državnog ustava. Glasanje je bilo velika pobjeda pokreta za prava na pobačaj, u prvom izbornom testu na državnoj razini od donošenja presude Vrhovnog suda.

"Mislim da sud nema pojma po tom pitanju ili Republikanska stranka po tom pitanju...kako će žene odgovoriti. Nemaju pojma o moći američkih žena", rekao je Biden. "Sinoć u Kansasu su saznali."

Rezultat u Kansasu nazvao je "odlučujućom pobjedom" i rekao da su birači u toj državi poslali "snažan signal" koji jasno pokazuje da se političari ne bi trebali miješati u temeljna prava žena.

"Ova borba nije gotova i to smo vidjeli sinoć u Kansasu", rekao je Biden. Vrhovni sud je "praktički natjerao žene u ovoj zemlji da izađu pred glasačke kutije i vrate pravo na izbor", koje im je upravo oduzeo, rekao je Biden.

Prošlog mjeseca Biden je rekao da je Vrhovni sud, koji ima omjer 6-3 u prilog konzervativnih sudaca, "izvan kontrole", nakon što je u lipnju donio odluku o poništavanju presude Roe protiv Wadea, čime je prekinuto pola stoljeća zaštite reproduktivnih prava žena.

Njegova prva uredba početkom srpnja uputila je federalno ministarstvo zdravstva da proširi pristup pobačaju izvedenom lijekovima i osigura zaštitu žena koje putuju na pobačaj.

Nova uredba nadovezuje se na te mjere, no kao i u slučaju prve ostaje nejasno kako se ti ciljevi mogu postići.

Od ministarstva zdravstva traži se da razmotri korištenje sredstava uključujući Medicaid, savezni i državni program osiguranja koji nadzire, za potporu ženama s niskim primanjima koje putuju izvan države radi usluga pobačaja, rekao je viši dužnosnik administracije.

Poziva ministra zdravstva Xaviera Becerru da razmotri pozivanje država da se prijave za izuzeće od Medicaida pri liječenju pacijenata koji prelaze državne granice za usluge reproduktivnog zdravlja, rekao je dužnosnik, ne navodeći dodatne pojedinosti.

Hydeov amandman, mjera Kongresa, navodi da Medicaid neće platiti pobačaj osim ako je život žene u opasnosti ili je trudnoća posljedica silovanja ili incesta, zbog čega je učinkovitost naloga neizvjesna. Također upućuje ministarstvo da osigura da se pružatelji zdravstvenih usluga pridržavaju federalnih zakona o nediskriminaciji kada nude takve usluge i nalaže mu prikupljanje podataka za mjerenje utjecaja presude na zdravlje majki, dodao je dužnosnik.

Biden je u srijedu pozvao glasače da na izborima za Kongres u sredini mandata, koji će se održati u studenome, glasaju za Demokrate, koji se nadaju da će im pitanje prava na pobačaj pomoći na izborima.

Zaštita prava na abortus glavno je pitanje za žene u Demokratskoj stranci, pokazalo je Reutersovo istraživanje.

Više od 70 posto Amerikanki smatra da to pitanje treba biti prepušteno ženi i njezinom doktoru.