reakcija predsjednika

Biden o odluci američkog Vrhovnog suda: 'Ovo je tužan dan za zemlju, zdravlje i život žena u ovoj naciji sada su ugroženi'

24.06.2022 u 19:43

Bionic
Reading

Predsjednik Joe Biden osudio je odluku Vrhovnog suda kojom se poništava ustavno pravo na pobačaj, upozoravajući da to ugrožava zdravlje žena u cijeloj zemlji

'Sud je učinio ono što nikada prije nije učinio: izričito oduzeo ustavno pravo koje je toliko temeljno za toliko Amerikanaca', rekao je Biden u govoru iz Bijele kuće. 'Ovo je tužan dan za sud i državu.'

'Sada kada je Roe poništen, budimo jasni, zdravlje i život žena u ovoj naciji sada su ugroženi', dodao je.

Biden je okrivio bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za odluku američkog Vrhovnog suda. 'Bila su tri suca koje je imenovao jedan predsjednik, Donald Trump, u donošenju odluke o ukidanju temeljnog prava žena u ovoj zemlji', rekao je.

Pozvao je Kongres da Roe protiv Wadea proglasi saveznim zakonom, ali je i dodao da neće imati dovoljno glasova za to, osim ako se ne izglasaju novi zastupnici.

'Birači moraju dati svoj glas. Ove jeseni moraju izabrati više senatora i zastupnica koji mogu uvesti pravo žena na izbor u federalni zakon, izabrati više saveznih čelnika kako bi zaštitili to pravo na lokalnoj razini. Moramo vratiti zaštitu Roea kao zakona zemlje. Moramo izabrati dužnosnike koji će to raditi. Ove jeseni, Roe je na glasačkom listiću. Osobne slobode su na glasačkom listiću. Pravo na privatnost, jednakost slobode. Svi su na glasačkom listiću', kazao je Biden.

Biden je obećao da će njegova administracija učiniti sve što može kako bi se ženama omogućio pristup pobačaju tamo gdje je postupak legalan, te je upozorio savezne države da ne pokušavaju spriječiti ljude da traže reproduktivnu zdravstvenu zaštitu.

'Učinit ću sve što je u mojoj moći da zaštitim prava žena u državama u kojima će se suočiti s posljedicama današnje odluke. Sada, odluka suda baca tamnu sjenu na velike dijelove zemlje, mnoge države u ovoj zemlji još uvijek priznaju pravo žene na izbor. Dakle, žena živi u državi koja ograničava pobačaj, odluka Vrhovnog suda je ne sprječava da putuje iz matične države u državu koja to dopušta, ne sprječava liječnika u toj državi da je liječi', kazao je.

Biden je upozorio da će u slučaju da 'bilo koji državni ili lokalni dužnosnik, na višim ili nižim funkcijama, pokuša omesti žene da koristi svoje osnovno pravo na kretanjee' učiniti sve što je 'u njegovoj moći da se bori protiv tog duboko neameričkog napada'.

Također je rekao da će usmjeriti odjel za zdravstvo i ljudske usluge da osigura da tablete za pobačaj budu 'dostupne u najvećoj mogućoj mjeri'.

  • +13
Pro i kontra prosvjednici pred američkim Vrhovnim sudom Izvor: Profimedia / Autor: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Biden je potom upozorio Amerikance da ne koriste nasilje u prosvjedima nakon odluke Vrhovnog suda. 'Pozivam sve da svi prosvjedi budu mirni, mirni i mirni', rekao je Joe Biden.

'Nasilje nikada nije prihvatljivo. Prijetnje i zastrašivanje nisu način', dodao je. Pozvao je ljude da se 'suprotstave nasilju u bilo kojem obliku' bez obzira na razloge za to, ali je rekao da razumije kako su mnogi ljudi frustrirani.

'Znam da će se veliki broj žena sada suočiti s nevjerojatno teškim situacijama. Čujem vas. Podržavam vas. Stojim uz vas', zaključio je Biden.