POVIJESNA PRESUDA

Reagiraju svjetski čelnici, Trudeau poručio: Užasnut sam. Moje srce je uz milijune Amerikanki koje gube pravo na pobačaj

24.06.2022 u 19:31

Bionic
Reading

Kanadski premijer Justin Trudeau izjavio je u petak da je poništenje povijesne američke presude 'Roe vs Wade' užasno i suosjeća sa ženama koje su u toj zemlji izgubile ustavno pravo na pobačaj

"Vijesti koje stižu iz Sjedinjenih Država su užasne. Moje srce je uz milijune Amerikanki koje gube zakonsko pravo na pobačaj", kazao je.

"Nijedna vlada, političar ili muškarac ne bi trebao govoriti ženi što da radi sa svojim tijelom".

  • +13
Pro i kontra prosvjednici pred američkim Vrhovnim sudom Izvor: Profimedia / Autor: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedors Ghebreyesus razočaran je poništenjem povijesne američke presude o legalizaciji pobačaja.

"Jako sam razočaran, jer se prava žena moraju poštivati. I očekivao bih te će Sjedinjene Države ta prava zaštititi", kazao je prvi čovjek WHO-a.

Britanski premijer Boris Johnson smatra da je poništenje presude 'Roe vs Wade' i ukidanje ustavnog prava na pobačaj u SAD-u velik korak unatrag.

"Moram reći, to je velik korak unatrag. Uvijek sam vjerovao u prava žene i ostajem pri tom. Velika Britanija ima zakone koji to poštuju".

Francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna izjavila je da je ukidanje legalizacije pobačaja velik udarac ljudskim pravima.

"Konsternacija. Ovo je veliko nazadovanje u temeljnim pravima. Francuska će ih nastaviti braniti", poručila je na Twitteru.