pedagoška 2023./2024.

Bez vrtića u Zagrebu ostalo 2716 djece, evo za koliko će se još naći mjesta

10.07.2023 u 18:02

Bionic
Reading

U dječje vrtiće Grada Zagreba u pedagošku godinu 2023./2024. ukupno je novoupisano 7604 djece, a trenutno je neupisano njih 2716, priopćili su u ponedjeljak iz zagrebačke Gradske uprave istaknuvši da je upisano 1376 djece više nego lani

U 2023./2024. godini preko 31.000 djece pohađat će gradske vrtiće u Zagrebu, kažu u Gradskoj upravi.

Navode i da je u roku prigovora za upise u gradske vrtiće u Zagrebu, koji je bio otvoren od 20. do 28. lipnja, dodatno upisano 464 djece.

Što se tiče neupisane djece koja ispunjavaju uvjete, očekuju da će ih se oko 500 upisati tijekom pedagoške godine otvaranjem dodatnih pet vrtića. Isto tako, podsjećaju da su u tijeku upisi u privatne i vjerske dječje vrtiće i obrte dadilja, u koje će se ove godine upisati oko 1100 djece.

U Gradskoj upravi kažu da pitanje značajnoga broja neupisane djece u Zagrebu seže godinama unatrag i može se pravedno riješiti jedino višegodišnjim velikim ulaganjima u izgradnju novih vrtića, novim zapošljavanjem i podizanjem materijalnih uvjeta rada u vrtićima.

Stoga je, kako ističu, "ova uprava izmijenila mjeru roditelj odgojitelj i tako samo ove godine oslobodila oko 20 milijuna eura koji su usmjereni u investicije u vrtiće".

  • +19
Otvorenje vrtića u Kašini, svibanj 2023. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

"Završen je i otvoren jedan vrtić, u izgradnji je pet vrtića, a još šest je u pripremi. Ukupna vrijednost započetih investicija u nove vrtiće prelazi 50 milijuna eura, a k tomu Grad Zagreb priprema i nove projekte izgradnje za prijavu na drugi poziv za vrtiće u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO)", ističu u Gradskoj upravi.

Dodaju i kako je novim kolektivnim ugovorom i aneksima uloženo 15 milijuna eura u povećanje plaća i nova zapošljavanja.

Poručuju kako je "ova razina investicija u navedene projekte izgradnje novih objekata vrtića i u materijalne uvjete rada u vrtićima bez presedana u povijesti Grada Zagreba".

Po posljednjim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u Zagrebu vrtić pohađa 80,07 posto djece vrtićke dobi od tri do šest godina, dok je taj postotak u Rijeci 78,58 posto, u Splitu 74,68 posto, te u Osijeku 65,48 posto.

"Taj postotak namjeravamo dodatno povećati već sljedeće godine, kada očekujemo značajno manji broj neupisane djece, a kroz par godina bi svako dijete u Zagrebu trebalo imati mjesto u vrtiću. To je naš strateški cilj", poručili su iz zagrebačke Gradske uprave.