KONKRETAN PRIJEDLOG

Socijaldemokrati: Subvencija od 100 eura za svako dijete neupisano u vrtić

26.06.2023 u 16:36

Bionic
Reading

Socijaldemokrat Domagoj Hajduković kazao je u ponedjeljak da bi subvencija od 100 eura za svako dijete koje se ne uspije upisati u vrtić te subvencioniranje privatnih vrtića od strane lokalnih samouprava bila najbolja rješenja za nedostatak mjesta u predškolskim ustanovama

"Subvencija za privatne vrtiće, kao i za svako dijete koje je ostalo neupisano, u iznosu od 100 eura bilo bi trenutno najbolje rješenje za sve. S tim iznosom bi se roditeljima ublažio financijski udar ukoliko će biti primorani posegnuti za privatnim vrtićima ili nekim drugim alternativnijim postupcima“ rekao je zastupnik Hajduković u izjavi za medije u Hrvatskom saboru

Zastupnik Socijaldemokrata ističe da tek polovica hrvatskih gradova sufinancira upis djece u privatne vrtiće. Među četiri najveća grada, Osijek je jedini koji to ne čini, već umjesto toga adaptira neadekvatne prostore, što Hajduković smatra neprihvatljivim. „Dok nemamo standard kakav bi željeli trebali bi učiniti Državni pedagoški standard fleksibilnijim, a jedinice lokalne samouprave i Vlada trebali bi pomoći djeci koja su ostala neupisana", rekao je.

Zastupnica Romana Nikolić, osim na nedostatak prostora, upozorava i na nedostatak stručnih kadrova za provedbu postojećeg kurikuluma. S druge strane, djeca od malih nogu provode vrijeme uz nove tehmologije, što za posljedicu može imati već broj djece s raznim teškoćama, dijagnozama, poremećajima govora i pretilošću, nego što ih je bilo prije 30 godina.

„Djeca većinom vrijeme provode uz mobitele, tablete, manje se kreću, a razvijanje mozga djeteta od najranije dobi postiže se upravo kretanjem, maštom i kreativnošću. Stoga je izuzetno važno biti svjestan koliko i u kojoj mjeri okruženje mijenja kognitivni razvoj djece i potrebno je planirati i kreirati nove programe rada“, izjavila je Nikolić.

  • +3
Dječji vrtić Dobro Drvo Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Modernizacija predškolskog odgoja u Hrvatskoj bila je tema okruglog stola u Hrvatskom saboru, u organizaciji Socijaldemokrata. Fleksibilizacija kurikuluma, ulaganje u usavršavanje osoblja i planiranje novih programa rada, našli su se među predloženim rješenjima.