SISTEMATIZACIJA RADA

Bez posla u Getrou ostaje 200 ljudi

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 31.12.2008 10:07
  • Objavljeno 31.12.2008 u 09:33
šoping, trgovina, trgovački centar

šoping, trgovina, trgovački centar

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Nenad Dugi

Bez posla u Getru u svim dijelovima Hrvatske, od 31. prosinca će ostati oko 200 radnika od njih oko 1.200, formalno, ne zbog godine recesije ili zabrane rada nedjeljom, već, kako uprava tvrdi, zbog nove sistematizacije radnih mjesta

Iz svakog hipermarketa odlazi 10 do 15 djelatnika, a u Sinju i Bjelovaru bez posla će ostati najveći broj ljudi. 'Kada su centri otvoreni, tamo je radilo po 60 djelatnika, s vremenom je taj broj smanjen na četrdesetak, a konačni broj, od 1. siječnja sljedeće godine, bit će 25', doznaje Slobodna Dalmacija od izvora iz Getroa

Među 200 radnika koji će ostati bez posla su oni kojima istječu ugovori o radu, ali i oni koji su imali ugovore na neodređeno, ali im se sistematizacijom ukida radno mjesto.

U Karlovcu primjerice, gdje bez posla ostaje 10 radnika, više neće biti radnog mjesta prodavač, blagajnik i viličarist, nego se uvode nova - prodavač-blagajnik i prodavač-viličarist, što znači da će prodavači morati polagati ispit za upravljanje viličarom. Navodno će sistematizaciju pratiti i smanjenje primanja, a nekima su nuđeni ugovori s upola nižom plaćom.

Budući da u Getrou nije organizirano sindikalno djelovanje, radnici su se za savjete i pomoć obratili Nikoli Badovincu, voditelju karlovačkog ureda SSSH.

Sistematizaciju će pratiti i novo radno vrijeme po kojem djelatnici neće imati ni jedan slobodni dan osim nedjelje, kad ionako ne trebaju raditi zbog primjene novog zakona.

Takozvanim režimom 7 puta 5 plus 5 radilo bi se dnevno po sedam sati te šesti radni dan pet sati. Osim toga, getroovci u Karlovcu se žale da su prošli mjesec, kada su centar posjetili djelatnici Državnog inspektorata, morali dati pismene izjave kako su zadovoljni na poslu te da ne rade prekovremeno.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!