NAJUSPJEŠNIJI DOSAD

Bez izgreda završen godišnji hadž u Meku

29.10.2012 u 13:01

Bionic
Reading

Posljednje skupine muslimanskih vjernika završile su u ponedjeljak u Meki ritual njihova hodočašća, hadža, koji je ove godine protekao bez većih izgreda

Saudijske vlasti učinile su sve za kako bi hadž bio uspješan za službeno 3,1 milijuna vjernika kojima se, bez dozvole, pridružio i veći broj saudijskih vjernika.

'Sve je dobro proteklo', rekao je guverner Meke, princ Halid Al-Fajsal na konferenciji za tisak u nedjelju navečer i ocijenio kako je to bilo 'najuspješnije hodočašće' dosad.

Za red se skrbilo 120.000 policajaca, a jednak broj pripadnika civilne obrane pružao je zdravstvene i druge usluge. Tijekom hadža nije bilo epidemija, naglašeno je kako bi se istaknulo da unatoč nedavnoj pojavi novog koronavirusa, koji je prije hadža usmrtio jednu osobu u Saudijskoj Arabiji, zaraza nije bilo.

Posljednji ritual što su ga u ponedjeljak završili muslimanski vjernici bilo je u dolini Mine kamenovanje stećaka koji simboliziraju vraga. Upravo tijekom tog rituala bilo je u prošlosti naguravanja sa smrtonosnim posljedicama.

Hadž je jedan od pet stupova islama koje muslimanski vjernik barem jednom u životu treba ispuniti ako mu to sredstva dopuštaju.