hrvatski sabor

Beus Richembergh: Ministrica kulture nema se čime pohvaliti u mandatu

06.05.2020 u 14:28

Bionic
Reading

Oporbeni saborski zastupnik Goran Beus Richembergh (Glas) ustvrdio je u srijedu kako se ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u svom mandatu nema čime pohvaliti, pa ni unaprjeđenjem politike oko kulturnih dobara

Očekivanja od Ministarstva bila su velika, no ono što je napravilo u zadnje četiri godine je "veliko ništa“, ocijenio je zastupnik u saborskoj raspravi o dopunama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, koji je većini klubova bio prihvatljiv i na koji nisu imali primjedbi. Zastupnik Glasa smatra, međutim, da Hrvatska nema efikasan zakonski okvir za čuvanje kulturnih dobara od propasti. U Češkoj je svaki dvorac stavljen u funkciju, što kod nas nije slučaj, kaže te kao primjer navodi kako je vila Wagner u središtu Samobora potpuno propala, od sedam kurija u Kurilovcu kod Velike Gorice više nema ni jedne.

Miro Bulj (Most) ponovno traži objašnjenje tko daje dozvole teleoperaterima da bazne stanice postavljaju na povijesnim tvrđavama, da ih kriju iu crkvene zvonike. Je li to zaštita kulturnih dobara ili pogodovanje, pita Bulj. Iako nema primjedbi na predmetne dopune, koje predviđaju obustavu plaćanja spomeničke rente dok traje epidemija koronavirusa, SDP drži da bi trebalo napraviti cjelovit zakon te reviziju spomeničke rente. Ona negdje dobro funkcionira, a negdje nema smisla, kaže Saša Đujić i navodi primjer grada u kojem u istoj ulici jedna strana ulice plaća spomeničku rentu, a druga ne.

Predložene dopune hvali HDZ, a Miro Tuđman objašnjava kako su motivirane direktivama EU-a, tehnološkim razlozima, te elementarnim nepogodama (epidemija, potres) koje su u pravi plan stavile čuvanje kulturnih dobara. Ovi napori su potrebni, nužni i HDZ će ih prihvatiti, rekao je Tuđman. Milorad Batinić (HNS) kaže kako se sve svodi na to da je za kulturu, nažalost, premalo novca. S obzirom na koronu, potres, mjere za spas gospodarstva, boji se da će ga u kulturi biti još manje. Oporba i vladajući različito ocjenjuju reakciju Ministarstva na potres u Zagrebu. Tom reakcijom možemo biti zadovoljni, bila je pravovremena i dobra, kaže Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ), dok SDP-ov Gordan Maras misli drugačije.

Oporba je nezadovoljna što još nema zakona o obnovi Zagreba. Pred raspuštanjem smo, a zakona nema, kaže Đujić. Ministrica Nina Obuljen Koržinek kazala je kako je dva tjedna, od potresa u Zagrebu donijela odluku o popisivanju šteta na kulturnim dobrima, formirano je 20-ak timova. Objasnila je kako ta postupanja nisu do kraja bila definirana postojećim zakonom, pa su sada dodane odredbe koje to detaljno uređuju. Dio zastupnika problematizira način na koji se troše novci poreznih obveznika za pojedine kulturne projekte.

  • +11
Sjednica sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Željko Glasnović (Suverenisti) spominje projekt Rijeka europska prijestolnica kulture u kojem se, kaže, gledala ikonografija prošlog stoljeća, partizanski balet. Neka to radi crveni barun Obersnel, ali ne novcima poreznih obveznika, istaknuo je. Ministrica je navela kako se, uz spomenutu obustavu plaćanja spomeničke rente, predloženim dopunama uvodi pojam arheološkog parka s obzirom na veliko zanimanje lokalnih jedinica za uređenjem i boljim upravljanjem te prezentiranjem arheoloških parkova.

Uvodi se i pojam memorijalnog područja, uređuje pitanje odobrenja za arheološka istraživanja što se odnosi na amatere koji koriste metal detektore i istražuju arheološka područja. Postoje, naime, i oni koji se bave nečasnim radnjama, pa precizno uređujemo zabranu pregleda bez prethodnog odobrenja nadležnih tijela, kazala je ministrica. Dopunama se, dodala je, omogućuje konzervatorskoj službi da ispuniti svoje obveze u kratkim rokovima, uvodi se institut konzervatorskog elaborata itd.