OKRUGLI STOL

Beus pozvao Upravu HRT-a da podnese ostavku

16.01.2012 u 15:50

Bionic
Reading

Dvadesetak udruga civilnog društva uputilo je u javnost apel Saboru i Vladi za uspostavu vjerodostojnosti javne funkcije HRT-a, a tim povodom organiziran je danas u Hrvatskom novinarskom društvu okrugli stol o javnom RTV servisu

Udruge u apelu između ostalog pozivaju na odgovornost glavnog urednika HTV-a Brune Kovačevića za pokušaj cenzuriranja priloga u Dnevniku te za nepostojanje programske orijentacije i sheme za 2012. godinu, Uprava se proziva drastično urušena vjerodostojnost HTV-a, Programsko vijeće i Nadzorni odbor za izostanak odgovornog nadzora, svi zajedno za usvajanje financijskog plana koji favorizira Sportski program i zanemaruje ostale…

Iz trosatne rasprave, koja je na momente bila svedena na osobnu razinu i prepucavanje na relaciji Uprava – zaposlenici, sasvim je jasno da će zakonodavac nakon samo godinu i pol dana ponovno ići na izmjene Zakona o HRT-u, zbog manjkavosti koje su se pokazale, i to u dijelu koji se odnosi na izbor članova Programskog vijeća i Nadzornog odbora, a nije isključeno da izmjene uključe i izbor nove Uprave i glavnih urednika televizije i radija.

'Pozivam članove Nadzornog odbora, Programskog vijeća i Upravu HRT-a da podnesu ostavku i na taj način stvorit će se uvjeti po kojem će i oni sami prihvatiti da su dio problema, a samim tim i da su svjesni svoje odgovornosti', kazao je saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh.

Na izrečeno replicirao je predsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac kazavši da mu 'ne pada na pamet dati ostavku jer je na HRT-u napravljen dobar posao'.

Da problem sa Zakonom postoji složio se Nenad Stazić iz SDP-a kazavši da je važeći Zakon donesen dogovorno između SDP-a i HDZ-a kao i najšire javnosti, ali je i dodao da nema tog zakona koji se ne bi mogao izigrati.

'Ključno mjesto u Zakonu je izbor članova PV-a. Očito je da su se svi do sadašnji modeli pokazali lošima. Očito je da i Vijeće može trgovati, pa se tako za poziciju glavnog urednika Hrvatskog radija umjesto Vladimira Kumbrije, koji je imao veću potporu zaposlenika, izabrao Radić koji je imao manju. Zašto je to Vijeće napravilo to ne znam. Po političkoj liniji sasvim sigurno nije. Možda zato što je netko s fakulteta u Zadru želio prijeći na fakultet u Zagrebu', kazao je Stazić očito aludirajući na predsjednicu PV-a Nadu Zgrabljić Rotar.

Hoće li u buduće u PV-u, koje je u nekoliko navrata apostrofirano kao ključni problem, sjediti samo medijski stručnjaci ili će opet biti članovi različitih civilnih udruga ili kao nekad saborski zastupnici nije poznato, no zato je poznato da u ministarstvu nadležnom za medije nema nijedne osobe koja bi se medijima bavila.

'Od petsto zaposlenih u Ministarstvu kulture nitko nije specijaliziran za medije. Treba naći model prema kojem PV mora imati odgovornost jer ono danas ne odgovara nikome. Usto mišljenja sam da kod izbora uprave i glavnog urednika glasanje mora biti javno uz obrazloženje', kazala je nova ministrica kulture Andrea Zlatar.

Hrvoje Hribar iz Hrvatskog audiovizualnog centra ustvrdio je da je rijetkost da neka tema u hrvatskom javnom prostoru izazove toliki interes kao stanje na HRT-u, a kao posebno problematično istaknuo je 'kopiranje programske sheme Nove TV'.

Da je shema problematična, ali da je upitna kvaliteta napravljenog proizvoda upozorila je novinarka Elizabeta Gojan koja se osvrnula i na mogućnost da se Dnevnik sa 19.30 sati pomakne na 19.

'Kada Bruno Kovačević donese odluku tako da ponavlja ono što radi komercijalna televizija, onda moram reći da se gledanost neće vratiti pomicanjem termina nakon trideset godina, nego sa suvislih 25 minuta Dnevnika', kazala je Gojan i dodala da su HTV-ovi zaposlenici taoci korporativnih psihopata koji uređuju program na temelju privatnih odnosa s pojedincima.

Kovačević je pak ustvrdio kako gledanost HTV-a pada kontinuirano od 2003. godine te kako je on u 43 dana nije mogao vratiti, ali kako to planira uraditi u naredne dvije godine. Navode iz apela je odbacio kao neistinite i netočne.

Kakva je situacija na Prisavlju možda je najbolje oslikao producent Veljko Jančić koji priznao da otkako ga je sud vratio na posao zapravo ne radi ništa, a prima plaću.