VELIKA AKCIJA RUŠENJA

'Bespravna gradnja neće proći, nema novog vala legalizacije'

08.03.2023 u 20:36

Bionic
Reading

U Istri je počela velika akcija rušenja bespravno izgrađenih objekata. Glavni državni inspektor najavio je daljnje češljanje terena te veće akcije rušenja i u Dalmaciji. 'Očito je to bila dobro pripremljena akcija Inspektorata i osim rješavanja stanja šalje i poruku da bespravna gradnja neće proći', rekao je ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj Bojan Linardić. Naglasio je da novi val legalizacije nije u planu

Komentirajući velik broj bespravno izgrađenih objekata na području Ližnjana, načelnik općine Marko Ravnić kazao je kako su već više puta alarmirali sva resorna ministarstva i inspektorat.

'Lokalnoj samoupravi tu su vezane ruke. Kad objekt postane građevina, lokalna samouprava to može samo prijaviti građevinskim inspektorima. S obzirom na količinu bespravno izgrađenih objekata, to nije bilo moguće zaustaviti. Pozdravljam ovu akciju i vjerujem da će ona učiniti da bespravni graditelji prestanu ugrožavati naša šumska i poljoprivredna područja i područja uz samo more, rekao je.

'Svakako je poželjna prevencija. Postoji određena procedura koja se treba poštovati da se na može svugdje graditi. Da bi nadziranje bilo učinkovito, potrebna je bolja suradnja, komunikacija i koordinacija', kazao je ravnatelj Linardić za Dnevnik HRT-a. Na pitanje postoji li kakva odgovornost lokalne samouprave načelnik Ravnić je potvrdio da lokalna samouprava maksimalno surađuje - prijavljuje bespravnu gradnju. Mogu reagirati i izdavanjem rješenja za uklanjanje onoga što nije građevina - kućica i kamp-kućica.

'Jasno kazati - neće biti dodatnog vala legalizacije'

'Smatram da bi sad, kad je ova tema postala nacionalna - da se jasno kaže da više neće biti dodatnog vala legalizacije. To je ono što potiče graditelje na bespravnu gradnju. Takvo što bi sigurno polučilo rezultate', dodao je.

Na to je odgovorio Linardić kazavši da nešto takvo nije u planu. Naglasio je kako su zadnji zahtjevi za legalizaciju bili predavani 30. lipnja 2018., a da je podloga za legalizaciju uvijek bio snimak iz 2011. 'Ništa se po tom pitanju neće mijenjati', dodao je.

  • +14
Rušenje bespravne gradnje u Rovinju Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

'Smatram da je potrebno mijenjati zakonsku regulativu i "spustiti" inspektore barem na županijsku razinu. Treba povećati kazne - da budu drakonske, kako nitko ne bi ni pomislio na bespravnu gradnju. Mislim da lokalna zajednica može učiniti puno sa stavom da se na zemljišta na kojima postoji objekt u izmjenama prostornog plana ne širi građevinsko područje', rekao je Ravnić. Potvrdio je da općina Ližnjan ima takav stav.

Ravnatelj Linardić zaključno je poslao poruku: 'Prostor nam je, pored ljudi, temeljno nacionalno dobro. O tome moramo voditi brigu. A za sprječavanje bespravne gradnje bitna je svijest, edukacija, kako ljudi ne bi pribjegavali pogrešnim metodama'.