projekt

Bespovratna sredstva zdravstvenim ustanovama za promociju zdravlja i prevenciju bolesti

23.07.2019 u 12:02

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zapošljavanje predstavnicima zdravstvenih ustanova i udruga u utorak su uručili ugovore o dodjeli 7,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekte kojima je cilj povećanje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti

'Radi se preventivnim projektima u kojima će ustanove diljem Hrvatske, dobivši sredstva iz Europske unije, moći poraditi na prevenciji, odnosno poduci pučanstva koliko je važno da svatko od nas provede mjere za izbjegavanje brojnih bolesti, prvenstveno kardiovaskularnih, ali i drugih', rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić prigodom uručivanja ugovora u sklopu projekta 'Promocija zdravlja i prevencija bolesti - Faza 1' iz Europskog socijalnog fonda.

Dodao je kako su pušenje i alkohol dva od najvećih zala u svijetu, ne samo u zdravstvenom, već i socijalnom, obiteljskom i duhovnom smislu, zbog njih su razrušene obitelji. 'Vjerujem da će kroz edukaciju biti širena misao koliko su štetni pušenje i alkohol te da će puno manje Hrvata u godinama pred nama obolijevati od bolesti na koje su mogli utjecati prevencijom', poručio je ministar zdravstva.

Projektom je pokrivena cijela Hrvatska, čime se šalje poruka da su svi Hrvati prvenstveno sami odgovorni za svoje zdravlje i da mogu napraviti puno više na izbjegavanju određenih bolesti.

Ukupni iznos bespovratnih sredstava iznosi 27 milijuna kuna, a danas je za prvih 12 uspješnih prijavitelja dobilo 13 ugovora, ukupne vrijednosti preko 7,7 milijuna kuna. Europskim sredstvima financiraju se aktivnosti promicanja zdravih navika i zdravlja, povećanje znanja i svijesti građana o važnosti prevencije kronično nezaraznih, zaraznih, rijetkih i malignih bolesti te edukacije zdravstvenih djelatnika i zaposlenika zdravstvenih ustanova.

Ugovori su potpisani s predstavnicima 12 uspješnih prijavitelja: Općine Staro Petrovo Selo, Doma zdravlja Donji Miholjac, Doma zdravlja Primorsko-goranske županije (za dva projekta), Virovitičko-podravske županije, Opće bolnice Zadar, Doma zdravlja Zagreb-Zapad, Hrvatske lige protiv raka, Gradske lige protiv raka Osijek, Grada Gospića, Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije, Općine Hum na Sutli i Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.