STUDENTSKA PETICIJA

Besplatan gradski prijevoz za sve studente

  • Autor: Mladen Obrenović
  • Zadnja izmjena 09.07.2011 06:58
  • Objavljeno 09.07.2011 u 06:00
prosvjed studenti

prosvjed studenti

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vladimir Dugandzic

Studentski zbog Sveučilišta u Zagrebu pokrenuo je internetsku peticiju kojom od gradskih vlasti traži besplatan gradski prijevoz za sve zagrebačke studente

Na internetskoj stranici peticija.szzg.hr pokrenuto je prikupljanje zahtjeva kojim će od odgovornih u gradskoj upravi biti zatražen besplatan prijevoz za sve zagrebačke studente i tako biti ispravljena nepravda prema studentima koji nemaju prijavljeno prebivalište u Zagrebu.

Podsjećajući kako je Skupština Grada Zagreba 20. prosinca prošle godine donijela odluku kojom se ukida pravo na besplatan javni gradski prijevoz zagrebačkim studentima, osim onima s prebivalištem u Zagrebu i mjesečnim primanjima manjima od 2.000 kuna po članu kućanstva, iz Studentskog zbora upozoravaju kako je riječ 'o još jednoj od političkih odluka koja pogađa najugroženije slojeve stanovništva'.

'Iznos od 83 kune, koliko bi jedan student trebao mjesečno izdvajati za pokaz ZET-a, ili 830 kune za godišnji pokaz, odnosno 247 kune mjesečno ili 2.676 kuna za godišnji pokaz u kombinaciji ZET + HŽ, izravan je udarac na ionako loše financijsko stanje studentske populacije. Nedopustivi su pokušaji 'krpanja' proračunskih rupa dokidanjem naših prava, tim više što zagrebački studenti, odnosno oni koji su došli iz svih dijelova Hrvatske, svojim studiranjem te boravkom u ovom gradu doprinose punjenju tog proračuna', stoji u priopćenju Studentskog zbora.

Studenti još upozoravaju kako spomenuta odluka Skupštine ne samo da izravno utječe na ionako loš socijalni status studenata, nego i otvoreno diskriminira studente s prebivalištem izvan Zagreba. Stoga zahtijevaju da javni gradski prijevoz bude doista javan i dostupan, dakle besplatan, svim studentima grada Zagreba.

Peticiju Studentskog zbora u potpunosti podržava Sveučilište u Zagrebu

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi