E PUR SI MUOVE

Bersani će dobiti mandat za sastav vlade

22.03.2013 u 14:19

Bionic
Reading

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano trebao bi čelniku ljevice Pieru Luigiju Bersaniju uručiti mandat za sastav nove vlade i pokušaj formiranja stabilne parlamentarne većinu, pišu u petak talijanske novine

Napolitano je najavio da će danas objaviti ime mandatara nakon što je jučer završio konzultacije s čelnicima svih parlamentarnih stranaka.

Prema talijanskim medijima, dat će priliku Bersaniju, šefu gnajveće političke grupacije u parlamentu, koja ima apsolutnu većinu u Zastupničkom domu, ali samo relativnu u Senatu.

'Napolitano će dati mandat Bersaniju pod uvjetom da raspolaže sigurnim brojkama o parlamentarnoj većini', piše na prvoj stranici najvećeg dnevnika u zemlji, Corriere della Sere, spominjući termin 'uvjetnog' mandata.

La Stampa objašnjava da Bersani ne bi smio 'dobiti mandat' nego bi mu se trebao 'povjeriti zadatak' da pokuša formirati vladu, što je znak nepovjerenja predsjednika države u sposobnosti šefa ljevice da kreira potrebnu većinu kako bi se osigurao glasovanje o povjerenju vladi. Napolitano mora riješiti kvadraturu kruga, pišu mediji, jer Berasnijeva koalicija ima problema da pronađe saveznike u Senatu.