ministar iz izolacije

Beroš govorio o pucanju sustava, Đikiću, sipao brojke o respiratorima, no nije znao reći broje li se među preminule samo oni iz bolnica

27.11.2020 u 12:48

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš koji se i dalje nalazi na kućnom liječenju zbog koronavirusa, komentirao je nove mjere te broj novih slučajeva zaraze koji u posljednja 24 sata iznosi 4.080

Beroš je za N1 kazao kako je dobro i kako nije imao teži oblik bolesti. Kaže da u ponedjeljak izlazi iz izolacije i da se ide dalje istim smjerom.

'Bilo je nedostataka i kisika i kreveta i respirator u jednom trenutku, ali nigdje se to nije odrazilo na kvatitetu zdravstvene zaštite', kazao je.

Na pitanje jesmo li kasnili s merama, kazao je da postoji jasna strategija: Mi gledamo interese cijelog društva. Kritičari gledaju iz perspektive jedne skupine. Naravno da zdravstveni radnici žele sve zatvoriti. S druge strane spektra su ugostitelji koji žele da je sve otvoreno', pojasnio je.

Na pitanje kako će se ispoštovati popunjenost od 40 posto u javnom prijevozu, kazao je da oni koji organiziraju promet mogu svojim promišljanjem organizirati. 'I na nama je to, ako vidimo da je popunjenost 40 posto, nemojmo ulaziti. Ne živimo u normalnom vremenu, virus je oko nas i moramo mu se prilagoditi', kazao je.

Na pitanje o najavi kažnjavanja pojedinaca, Beroš je kazao: U proljeće smo pokazali da bez represije možemo biti među najuspješnijim zemljama. Nažalost to se nije ponovilo u drugom valu. Vjerojatno je to psihološki i sociološki. Nismo se pokazali odgovornima i moramo posezati za kažnjavanjem. To je nepravedno prema velikoj većini građana koja se pridržavala mjera', kazao je.

  • +2
Ministar zdravstva Vili Beroš u posjetu Općoj bolnici Varaždin Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Na pitanje vidi li svoju osobnu odgovornost i odgovornost Vlade i Stožera s obzirom na brojne kontradiktorne poteze poput kKolone sjećanja ili proljetne procesije na Hrvaru, kazao je: Živimo u okvirima novog normalnog. Ako postoji epidemiološki okvir, zašto je sporno. Stoljetni fenomen poput procesije na Hvaru nije rezultirao niti jednom zarazom. Treba odrediti epidemiološki okvir za ono što je bitno u našem društvu, a ne zabranjivati', pojasnio je.

Na pitanje koliko pacijenata može podnijeti zdravstveni sustav da ne dođe do pucanja, odgovorio je: Kada razgovaramo, volio bi da razgovaramo na osnovu konkretnih brojeva. Volio bi da kažete gdje je došlo do pucanja i gdje neki pacijent nije dobio zdravstvenu skrb. Ugroze za sada nema, hoće li je biti ne mogu tvrditi', kazao je.

Potvrdio je da imamo ukupno 1400 bolničkih kreveta za intenzivno liječenje u Hrvatskoj.

Imamo 1150 respiratora jer smo u međuvremenu nabavili nove. Bezbroj kamiona je odlazilo prema Varaždinu, Čakovcu, Splitu, Osijeku....

Na pitanje o razgovoru sa znanstvenikom Ivanom Đikićem, kazao je kako se slažu u nekim stvarima, no u nekim ne. On je molekularni biolog. Moj način nije blaćenje, ali sam ga jutros nazvao jer mi se obratio s određenim pitanjima i pogodovanjem određenim proizvođačima, i u srdačnom razgovoru dotaknuli smo brojne teme.

'Činjenica je da smo gubitkom praćenja kontakata došli u nezavidnu situaciju da ne pratimo broj novooboljelih. Kako jedan od načina rješavanja tog problema su brzi antigenski testovi. Nabavili smo preko 250 tisuća brzih testova', kazao je.

Na pitanje broje li se kod preminulih samo oni koji su preminuli u bolnicama, Beroš je kazao da je preminulih u sustavu socijalne skrbi bilo oko 250 prije pet dana. Potpuno je jasno da nas čeka dugi posao, evaluacija svakog preminulog u kontekstu ove krize. Navodi se da će i WHO mijenjati kriterije smrti od Covida. Sve će to utjecati na našu mortalitetnu statistiku.

Nije siguran jesu li oni pribrojeni ukupnom broju preminulih.

U ovom trenutku je aktivnih slučajeva 1460 zdravstvenog osoblja, 1121 ih je u samoizolaciji.

'Došlo je vrijeme da razmislimo o nagrađivanju zdravstvenih radnika i već za 12 mjesec će biti određene nagrade za one koji sudjeluju u obrani od ove ugroze', kazao je.

Na pitanje o aktivaciji Arene Zagreb, kaže da opterećenje nije do te razine da se pušta u pogon. Mislili smo staviti u fazu testnog rada i to na način da bolesnike spremne za otpust premjestimo u Arenu. To će biti sutra.