MINISTAR ZDRAVSTVA

Beroš o smrti dječaka: 'Za sada, ne mogu reći da je bilo propusta u liječenju'. Komentirao i koje bi se mjere prve mogle popustiti

24.01.2021 u 15:23

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu nakon sastanka članova Nacionalnog stožera s premijerom. Između ostaloga, govorio je i o smrti 11-godišnjeg dječaka koji je preminuo nakon teških komplikacija od koronavirusa.

Beroš je rekao da je smrt dječaka jedna od najtužnijih vijesti od početka pandemije.

'Izražavam sućut obitelji. Zatražio sam očitovanja o tijeku liječenja', rekao je Beroš, dodavši da je zasad dobio najveći dio dokumentacije, ali da zbog Zakona o zaštiti prava pacijenata ne može sve iznositi.

Naveo je da je dječak bio pozitivan na Covid te da je najvjerojatnije preminuo od multisistemskog inflamatornog sindroma, odnosno multisistemske upalne reakcije koja je opisana u dječjoj dobi - prema literaturi, u dobi od dvije do 15 godina moguće je ovakvo zbivanje.

'To zbivanje trigerirano je samom infekcijom, međutim, dolazi do prekomjernog upalnog odgovora u organizmu koji zahvaća krvne žile i na taj način može zahvatiti i više organa, i srce, i pluća, i bubrege, i nažalost nerijetko završava najtežim ishodom. Najvjerojatnije se to dogodilo i u ovom slučaju', rekao je Beroš, dodavši da se do kraja analize ipak ne može apsolutno tvrditi da je to istina, ali da su prema dosadašnjim izvještajima stvari otprilike takve.

Beroš je naveo da je prilikom inicijalnog prijama dijete bilo negativno te da je dominirala probavna simptomatologija, zbog čega je i operiran, ali je slijed zbivanja doveo do ovakvog ishoda.

'Prema onoj medicinskoj dokumentaciji koja mi je dostavljena tijekom jutra za sada ne mogu reći da je bilo bilo kakvih propusta u liječenju, odnosno u brzini liječenja jer je dijete zaprimljeno, adekvatno obrađeno, prvi test je bio negativan, možda čak i dva, nakon toga operirano, sve u nastojanju da se riješi problematika, ali eto, nažalost, sudbina nije htjela da to ide u dobrom smjeru, rekao je Beroš, dodavši da su pedijatri i liječnici obiteljske medicine upoznati s ovakvom mogućom reakcijom.

U ovom trenutku nema prijetećih sličnih slučajeva, naglasio je također ministar.

Upitan o mogućnosti popuštanja mjera rekao je da je u ovom trenutku naše epidemiološko stanje iznimno zadovoljavajuće, što nam dozvoljava da eventualno razmišljamo i o relaksaciji, iako većina zemalja Europe razmišlja o dodatnom zatvaranju.

'Potrebno je temeljito razmisliti jer o tome ovisi zdravlje građana. Detaljno ćemo analizirati sve elemente. Dogovorili smo se u sljedećem tjednu donijeti odluke, još ćemo evaluirati određene stvari. Svaki resor je dobio zadatak i onda ćemo donijeti mjere primjerene situaciji s koronavirusom. Oko nas su neki novi virusi, sve je to potrebno uzeti u obzir. Ako za par dana nešto novi iskrsne, sve pada u vodu. Vrlo dinamičan i zahtjevan proces. Danas su svi dobili egzaktne zadatke. Došlo je do poremećaja jer firme nisu poštovale ugovore o kupnji cjepiva', rekao je Beroš.

  • +2
Zagreb: Zbog rijetkih komplikacija od korone preminuo jedanaestogodišnji dječak Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

'Jedna od tema su bile i pritužbe i sugestije. Mi o svemu razgovaramo. Dobili smo pismo ugostitelja koji govori o nepovoljnom položaju o mjerama. Nije dobro i treba se ujednačiti mjere. No, to nije uvijek moguće postići. Nismo to napravili namjerno, ali postoje kafići koji nude pića, dok neki kafići ne rade. Sportske aktivnosti ćemo staviti u prvi plan. Netko zagovara zatvaranje teretana, ali nitko ne brani šetnje u prirodi. Otvaranje njih će također biti tema razgovora', rekao je Beroš.

'Jedan od zadataka je i rješenje povratka djece od petog do osmog razreda. Online nastava nije adekvatna, ali moramo sagledati rizik odlaska u škole. Imamo jako dobru epidemiološku situaciju, ali moramo gledati širi kontekst. Jedna od tema Europskog vijeća bila je i tema o raznim varijantima virusa'', rekao je Beroš.

Oko rizika kod škola, Beroš je rekao da je ta opasnost poput semafora s jednim svjetlom, a to je broj novozaraženih. 'On nije dovoljan za procjenu situacije. Ako govorimo o brojci 300, to nije dovoljno. Europa se boji novog virusa, svi se zatvaraju i mi to uzimamo u obzir. Epidemiolozi su rekli danas da ne možemo detektirati da su učenici od prvog do četvrtog krenuli u razred i s vremenom ćemo vidjeti', izjavio je Beroš.

'Capak garantira da imamo dovoljno Pfizerovog cjepiva, cilj je procijepiti sve one koji su dobili prvu dozu', rekao je Beroš. Za sada, rekao je, nisu donijeli stav o nabavci novih cjepiva drugih proizvođača.

'Još mi nisu podnijeli službeno izvješće', osvrnuo se Beroš na zabavu u KB Dubrava. 'Ukoliko ravnatelj to nije mogao spriječiti, ne vidim pretjeranu krivnju, ali svakako to nije dobrodošlo', rekao je.