govorio i o cijepljenju

Beroš o zahtjevu za opoziv: Uzburkana su vremena. Ne bih bio dobar kapetan kad bih razmišljao o odlasku

29.04.2021 u 14:06

Bionic
Reading

Na pitanja o Planu cijepljenja i platformi CijepiSe nakon sjednice Vlade odgovarao je ministar zdravstva Vili Beroš

'Htio bih demantirati sve one koji povezuju platformu s uspjehom cijepljenja jer je to samo jedan od načina. Imate još uvijek prijave preko obiteljskih liječnika', kazao je Beroš.

Kazao je da je sada pitanje kako doprijeti do onih koji nisu cijepljeni i nisu iskazali interes. 'Njih ćemo nastojati animirati', kazao je Beroš.

'Danas mi je javljeno da platforma funkcionira. Hoće li biti nekih novih teškoća, nadam se da neće. Ako i bude, ja sam naložio hitno uklanjanje', kazao je.

Dodao je da je za ponedjeljak 891 građanin naručen za cijepljenje preko platforme, a za utorak više od tri tisuće njih. Pozvao je građane da provjere svoje e-mail pretince.

'Nisam mišljenja da do sada nije bilo dobro jer smo cijepili onim što nam je bilo na dispoziciji. Sada nam dolazi više cjepiva i sada se moramo dodatno mobilizirati', kazao je Beroš.

'Stvarno me ovo boli kao čovjeka. Već tri tjedna govorim i dobivam elemente o svemu onom što je potrebno - broju punktova, broju liječnika, o nabavci informatičke opreme i takve popise imamo. Molim vas, nemojte reći da nije spremno. Spremno je, ali dolazimo u fazu u kojoj će to trebati povećati. Moja je želja da građani prepoznaju potrebu cijepljenja', kazao je Beroš.

Na pitanje kako će riješiti problem slabog odaziva na cijepljenje preko platforme, kazao je da apelira na građane da gledaju svoje e-mail pretince. 'Neki su odbijali doći jer je na punktovima bilo cjepivo određenog proizvođača. Sada će na punktovima biti raznovrsna cjepiva', kazao je.

Upitan je li se posao mogao bolje obaviti, Beroš je krenuo odgovarati: 'Ne vidim posebne poteškoće. Cijepljenje...'

No na opasku novinara da se pitanje odnosi na zadovoljstvo poslom obavljenim oko platforme, kazao je: 'Mislim da platforma funkcionira i njena funkcionalnost tek sada, u trećoj fazi, treba doći do izražaja. Tek sada platforma mora dokazati svoju vrijednost, ako je može. A ja mislim da hoće.'

Kazao je da premijer ne može biti odgovoran za platformu. 'Premijer pogotovo ne može biti odgovoran za izradu tehničkih rješenja. Ja kao ministar hoću i bit ću odgovoran ako nešto ne profunkcionira, no jasno je da nisam informatički stručnjak i da nisam sudjelovao u izradi platforme. No već neko vrijeme nalažem uklanjanje grešaka. Greškica je bilo, recimo brojevi telefona, liječnici bi upisali broj manje pa se s tim ljudima nije moglo kontaktirati. Javili su mi jutros da sve funkcionira, građani su naručeni, vidjet ćemo kako funkcionira.'

Osvrnuo se i na zahtjev za njegov opoziv. 'Uzburkana su vremena. Ne bih bio dobar kapetan kad bih razmišljao o odlasku', kazao je Beroš.

'Antivakserski pokret je svugdje prisutan i sve zemlje biju tu bitku na svoj način. Mislim da je kampanja potrebna i potrebno je da svi razvijamo svijest o cijepljenju. Molim da se uklone spinovi da je platforma jednaka uspjehu cijepljenja', kazao je Beroš završno.