stotine doza

Beroš tvrdi: Ima dovoljno lijekova za sve covid bolesnike, dostupni su svima i u svakom trenutku

09.08.2022 u 11:09

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravstva u utorak je demantiralo medijske napise o nestašici lijekova za liječenje oboljelih od covida te poručuju da tih lijekova ima dovoljno za sve sadašnje potrebe

U 26 bolnica u cijeloj Hrvatskoj trenutno ima 483 doze Vekluryja (remdesivira) i 236 doza Ronapreve, lijekova koji se koriste za liječenje oboljelih od covida-19, što je dovoljno za sve sadašnje potrebe, ističe Ministarstvo zdravstva. Ministarstvo je u ponedjeljak provelo žurnu provjeru zaliha u svim bolnicama nakon medijskih napisa o nestašici lijekova.

Partnerica preminulog novinara Vladimira Matijanića objavila je na Facebooku kako su im u KBC-u Split rekli da u cijeloj zemlji vlada nestašica lijeka za oboljele od covida, pa ga ne mogu dati ni imunološkim ni onkološkim pacijentima.

„Lijekova koji su namijenjeni za potrebe naših pacijenata koji se u bolnicama liječe od covida-19, poput Vekluryja, odnosno remdesivira, te Ronapreve, ima dovoljno za sve trenutne potrebe i svakoj zdravstvenoj ustanovi su dostupni u svakom trenutku", ističe ministar zdravstva Vili Beroš. Za stanje zaliha u svakoj bolnici odgovoran je ravnatelj ili za to posebno zadužena osoba, a za procjenu potrebne vrste lijeka nadležan je specijalist koji donosi odluku na temelju postojećeg zdravstvenog stanja i dijagnoze pacijenata. Prema prikupljenim podacima, na zalihama u 26 hrvatskih kliničkih bolničkih centara, županijskim i općim bolnicama trenutno je 483 doze lijeka Veklury, poznatijeg pod nazivom remdesivir, te 236 doza Ronapreve koji je njegova inačica.

  • +3
Vladimir Matijanić Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

To se ocjenjuje dostatnim za sve trenutne potrebe za odgovarajuće liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom koji se nalaze u bolnicama. Isto tako, ističe Ministarstvo, na raspolaganju su bolnicama i dodatne količine navedenih lijekova ukoliko se ukaže potreba za njima.

„Nema ni jednog opravdanog razloga da bi bilo koja bolnica bila uskraćena za određeni lijek ako to potrebe liječenja zahtijevaju,“ ističe ministar uz napomenu da svim bolnicama u svakom trenutku stoji na raspolaganju i mogućnost žurnih zahtjeva za dodatnim količinama. Svaka bolnica i zdravstvena ustanova upoznata je sa spomenutom praksom koja nalaže upućivanje zahtjeva za lijekovima koji su potrebni pacijentima u tim ustanovama. Ako je u nekoj od bolnica došlo do nedostatka navedenih lijekova čime je uskraćena odgovarajuća zdravstvena skrb, Ministarstvo zdravstva poručuje da će provesti dodatne provjere i utvrditi eventualnu odgovornost nadležnih u segmentu koordinacije i opskrbe lijekovima.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ