razmišlja se o novim mjerama

Beroš: Današnji broj novooboljelih velik i upozoravajući

25.06.2020 u 20:09

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak kako je današnji broj zaraženih koronavirusom velik i upozoravajući te da se svakodnevno promišlja o epidemiološkim mjerama s analizama svakih nekoliko sati

Napomenuo je i kako mu se čini da je klinička slika oboljelih nešto lakša, pojašnjavajući međutim, kako je riječ samo o njegovom dojmu.

„Imamo dva veća žarišta, 54 pozitivne osobe u Đakovu, gdje je virus importiran s Kosova, te u Psihijatrijskoj bolnici 'Sveti Ivan' još 21 novooboljeli. Srećom, zasad nitko nije razvio težu kliničku sliku i to je optimistično. Nastojimo biti korak ispred virusa koji je među nama i opuštanja nema. Moramo biti krajnje oprezni“, poručio je Beroš u Metkoviću.

Dodao je kako se politički skupovi trebaju održavati po svim propisanim mjerama, uz održavanje razmaka te nošenje maski i higijenu.

Beroš je u Metkoviću bio na potpisivanju oko 16,2 milijuna kuna vrijednog ugovora za rekonstrukciju i dogradnju zgrade Općinskog suda u Dnevnu bolnicu u kojoj će se omogućiti specijalistički pregledi u područjima interne medicine, ginekologije, kirurgije, psihijatrije i pedijatrije.

Projekt je financiran novcem iz Europske unije, vrijedan je 50 milijuna kuna, a uključuje i uređenje Dnevne bolnice u Dubrovniku.

„Ovakvi projekti unaprjeđuju zdravstvenu zaštitu i za stanovnike ove regije su od iznimnog značaja, ali i naglašavaju potrebu razvijanja izvanbolničke specijalističko-konzilijarne skrbi. Korištenje fondova EU predstavlja naše trajno opredjeljenje. Vjerujem da ovdje neće biti kraj. Od početka naglašavam potrebu uvođenja hitne medicinske helikopterske službe“, rekao je Beroš.

Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić rekao je kako će se provedbom tog projekta Neretvanima ostvariti želja da imaju bolnicu u dolini Neretve.

  • +5
Solin: Ministar Beroš posjetio je Hrvatsku gorsku službu spašavanja Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

„Već desetak godina specijalisti naše bolnice imaju iskustvo rada u dolini Neretve, baš kao i u Konavlima te Mljetu. Sukladno našim mogućnostima, učinit ćemo sve da osiguramo Ustavom zagarantirano pravo građana na jednaku dostupnost zdravstvene zaštite“, izjavio je Bekić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je odavno utvrđeno da je dnevna bolnica potreba zdravstvene zaštite u dolini Neretve. „Ovim ćemo našim sugrađanima približiti zdravstvenu zaštitu, a želimo je proširiti na hitnu helikoptersku službu", dodao je.

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan podsjetio je kako je taj grad na Neretvi od najbliže bolnice udaljen više od sto kilometara, a poseban je problem ljeti, kada na graničnim prijelazima nastaju velike kolone.

„Izgradnjom dnevne bolnice zdravstvena zaštita u dolini Neretve porast će na visoku razinu. Uz to, Grad Metković je u protekle dvije godine u zdravstvenu zaštitu uložio više od milijun kuna, a dogodine ćemo taj iznos i povećati“, rekao je Milan. Rok za završetak radova na Dnevnoj bolnici u Metkoviću je 15 mjeseci.