nedostatak političke volje

[VIDEO] Bernardić o obnovi i potresu: Prošle su dvije godine, a nije obnovljen ni jedan jedini crijep

22.03.2022 u 11:46

Bionic
Reading

Davor Bernardić iz Kluba Socijaldemokrata ustvrdio je u utorak kako je Vlada pokazala da se nije u stanju nositi s obnovom nakon potresa ni u Zagrebu niti na Baniji, a uzroke tome treba tražiti u kombinaciji nedostatka političke volje i sposobnosti

Katastrofa je da se tek ovoga vikenda, dvije godine nakon potresa, uklonila prva urušena kuća u Zagrebu. Građani Zagreba i Banije od premijera Andreja Plenkovića, ministra Ivana Paladine i gradonačelnika Tomislava Tomaševića trebaju dobiti odgovor na samo jedno pitanje – kada će se njihovi domovi obnoviti da se mogu u njih vratiti”, rekao je Bernardić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Smatra da se Vlada pokazuje potpuno disfunkcionalnom kada je u pitanju stvarno rješavanje problema ljudi, obuzdavanje cijena i galopirajuće inflacija te da se apsolutno nije u stanju nositi s udarima koje građani doživljavaju svakog dana. Tako se, ističe Bernardić, Vlada nije u stanju nositi ni s obnovom nakon potresa, ni u Zagrebu niti na Baniji.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

"Prošle su dvije godine, a nije obnovljen ni jedan jedini crijep, no vidjeli smo prebacivanje odgovornosti između šefa Fonda i resornog ministra i predsjednika Vlade, koji govori da će se sve riješiti, a u dvije godine se nije poduzelo ništa", kazao je.

Što je razlog da se u dvije godine nije obnovila nijedna kuća - riječ je očito u političkoj odgovornosti i volji. Za obnovu Banije i Zagreba jednostavno nema političke volje niti sposobnosti, ustvrdio je Bernardić.

Davor Bernadić održao konferenciju o dvije godine zagrebačkog potresa Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Klub Socijaldemokrata u saborsku je proceduru uputio mjere za spas turističke sezone, što uključuje uvođenje jedinstvene stope PDV-a od 13 posto u ugostiteljstvu, za hranu i piće.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Time bi se, poručio je, blagotvorno djelovalo na preživljavanje ugostiteljstva i turizma ove godine, nakon pandemije i rata u Ukrajini, a situacija će se dodatno pogoršati nakon Uskrsa kada se očekuje rast inflacije i ekspanzija cijena.

DRUGA OBLJETNICA

Nedjeljno jutro koje Zagreb neće nikad zaboraviti: Pomoću fotografija prisjetite se potresa koji je uzdrmao glavni hrvatski grad i odnio život 15-godišnjakinje

Pogledaj galeriju