dvije godine od potresa

[VIDEO] Tomašević: Zadnje je vrijeme da se svi trgnu, izrazito smo nezadovoljni obnovom

22.03.2022 u 11:34

Bionic
Reading

'Na ovu drugu godišnjicu potresa kao gradska vlast izrazito smo nezadovoljni obnovom privatnih zgrada i ovo je zadnje vrijeme da se svi trgnu, posebice državne institucije, i da ta obnova privatnih zgrada konačno krene', rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević novinarima, dodajući da se obilježavaju dvije godine od jednog od najtragičnijih događaja u zagrebačkoj povijesti, razornog potresa u kojem je život izgubila 15-godišnja djevojčica

'Na Gradu Zagrebu je da pomogne državnim institucijama u obnovi zgrada i mi to radimo otkako smo došli na vlast', rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević na konferenciji za novinare, javlja N1. Istaknuo je da im je primarna odgovornost obnova gradskih zgrada.

'Budući da vidim da i dalje postoje nesporazumi oko Fonda solidarnosti, ta se sredstva ne smiju koristiti za obnovu privatnih zgrada, nego samo za obnovu javnih zgrada', rekao je Tomašević, dodavši da će Grad Zagreb za obnovu zgrada potrošiti oko pola milijarde kuna, a povući će ih iz Fonda solidarnosti. Govoreći o tome što je njegova vlast napravila po pitanju obnove u Zagrebu, osim povlačenja novca iz fondova, Tomašević je rekao da je riješeno i pitanje smještaja građana koji od potresa borave u hostelima.

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Nova vlast zatekla je više od 700 objekata koji nisu uopće bili pregledani, rekao je i napomenuo da su uveli mobilne timove koji samo obilaze oštećene zgrade. Kaže da su 'posudili zaposlenike i Ministarstvu i Fondu' da bi se ubrzao proces te pojačali kapaciteti.

  • +4
Zagreb: Konferenija Tomislava Tomaševića Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Tomašević je pozvao na ubrzavanje procesa imenovanja novog ravnatelja Fonda za obnovu. Dodao je da su završili s natječajem za novu pročelnicu Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode te da su izabrali Lanu Križaj, prethodno pročelnicu Konzervatorskog odjela u Krapini. 'Ima iskustvo, diplomirana je povjesničarka umjetnosti i arheologinja i ono što očekujemo od nje reorganizacija je Zavoda kako bi on bio što funkcionalniji i da bi se ubrzale procedure vezane uz protupotresnu obnovu', rekao je Tomašević.

DRUGA OBLJETNICA

Nedjeljno jutro koje Zagreb neće nikad zaboraviti: Pomoću fotografija prisjetite se potresa koji je uzdrmao glavni hrvatski grad i odnio život 15-godišnjakinje

Pogledaj galeriju