dvije godine kasnije

Kolar: Nakon dva zakona o obnovi i dva ministra, niti jedna jedina kuća na području Krapinsko-zagorske županije obnovljena

22.03.2022 u 11:21

Bionic
Reading

Potres je prije dvije godine oštetio više od 900 objekata u Krapinsko-zagorskoj županiji, no do danas niti jedna kuća nije obnovljena što župan Željko Kolar smatra nedopustivim i sramotnim

U priopćenju iz Krapinsko-zagorske županije podsjeća se da je na današnji dan prije dvije godine Krapinsko-zagorsku županiju pogodio snažan potres u kojem je oštećeno je preko 900 objekata, a najteže je bio pogođen stubički kraj, gdje je više obitelji moralo napustiti svoje domove zbog oštećenja.

Najviše su stradala gornjostubička naselja Karivaroš, Sveti Matej i Slani Potok, gdje su gotovo sve kuće pretrpjele oštećenja. Iz županijske uprave naglašavaju da se štete mjere u desecima milijuna kuna.

Po podacima Krapinsko-zagorske županije, dosad su podnesena 254 zahtjeva za konstrukcijsku obnovu ili uklanjanje i gradnju zamjenskog stambenog objekta.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine izdalo je 43 odluke i privremene odluke, dok je Krapinsko-zagorska županija od te 43 dosad zaprimila 21 odluku o obnovi. Što se tiče nekonstrukcijske obnove, podnesena su 133 zahtjeva.

„Nažalost, moramo konstatirati da danas, točno dvije godine kasnije, nakon dva zakona o obnovi i dva ministra, niti jedna jedina kuća na području Krapinsko-zagorske županije još uvijek nije srušena, a kamoli obnovljena, što je nedopustivo i sramotno“, poručio je Kolar.

Krapinsko-zagorski župan najavio je razgovor s novim ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivanom Paladinom i v.d. ravnateljice Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije Snežanom Penović.

Prema najavama iz Krapinsko-zagorske županije, radni sastanak bi se trebao održati u petak, 25. ožujka, u Gornjoj Stubici, uz sudjelovanje gradonačelnika Donje Stubice Nikole Gospočića te načelnika općina Gornja Stubica Jasmina Krizmanića i Marija Bistrica Josipa Miličkog.