IZBORNI ZALET

Bernardić: Da, kanim biti premijer. Budite bez brige, formirat ćemo stabilnu vladu

09.05.2020 u 19:36

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je da će u slučaju izborne pobjede iduća vlada na čelu sa SDP-om smanjiti broj ministarstva, srezati broj općina i gradova te digitalizirati Hrvatsku s ciljem da država bude istinski servis građana. Obračunat će se s korupcijom, reformirati zdravstvo i obrazovni sustav, fokusirati se na rast poljoprivredne proizvodnje, izvoza i investicija. 'Spremni smo već sutra preuzeti odgovornost', rekao je Bernardić gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a

Po pitanju podjele funkcija u budućoj Vladi rekao je da je SDP s koalicijskim partnerima okupljenima u Restartu u potpunosti fokusiran na program jer je to 'ključno za Hrvatsku u ovom trenutku', a o svojoj premijerskoj ulozi rekao je da je u parlamentarnoj demokraciji predsjednik najveće opozicijske stranke kandidat za premijera.

'Da, tako je bilo dosad i tako će biti i ubuduće', kazao je Bernardić za HRT.

Što se tiče kadrova s kojima može računati, rekao je da će SDP 'imati najjaču listu, kao što je imao i za europske izbore'.

'Ovo je tek početak, rasti ćemo, jačat ćemo, siguran sam u našu pobjedu i u formiranje stabilne vlasti', poručio je šef SDP-a.

Koaliciju uz SDP zasad čine HSS, HSU, GLAS i Snaga, no Bernardić je najavio da će je sljedeći tjedan proširiti s Damirom Bajsom, bjelovarsko-bilogorskim županom, kao i da razgovaraju s brojnim gradonačelnicima, načelnicima i županima po izbornim jedinicama.

  • +16
Zagreb: Predstavljena RESTART koalicija Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Odbacio je mogućnost koalicije s HDZ-om.

'Nema koalicije s HDZ-om. Ta stranka optužena je za korupciju, otišlo im je više od 10 ministara zbog sumnje u korupciju. Uništili su sve šanse Hrvatske da postane normalna zemlja', odgovorio je Bernardić.

Ne brine oko eventualnih novih izbora u slučaju da nitko ne bude mogao formirati vladu.

'Budite bez brige. SDP će u dogovoru s koalicijskim partnerima formirati stabilnu vladu', ponovio je Bernardić.

Osvrnuo se i na tužbu koju je protiv njega podnio šef Sabora Gordan Jandroković, kojega je nazvao 'rektalnim alpinistom'.

'Činom tužbe ta cijela priča prebačena je iz javnog u pravni prostor. Ne mogu to komentirati. U politici morate biti spremni na udarce, ja ih trpim za doručak, ručak i večeru i svatko u politici treba biti spreman na to', ocijenio je Bernardić.