novo istraživanje

Bernard Kaić: Puno više je potrebno da se utvrdi imaju li spomenute mutacije utjecaja na svakodnevni život

03.07.2020 u 15:16

Bionic
Reading

Novo istraživanje objavljeno u četvrtak u časopisu Cell, a koje u petak prenose i hrvatski mediji, pokazalo je da se genetska inačica novog koronavirusa koji izaziva Covid-19 i koja danas prevladava u svijetu, u laboratoriju pokazala sposobnijom zaraziti ljudske stanice od izvornog oblika koji se pojavio u Kini

Za portal HRT-a epidemiolog Bernard Kaić kaže da su te studije zanimljive i prikazuju promjenu prevalencije/zastupljenosti specifičnih mutacija virusa SARS-CoV-2 kroz vrijeme. Dodao je da na temelju kliničkih zapažanja iznose hipoteze o zaraznosti virusa koji ima te specifične mutacije i utjecaju tih mutacija na težinu kliničke slike i na adekvatnost postojećih seroloških testova. Kaić je naglasio ipak da je sve potrebno potvrditi dodatnim istraživanjima.

'Još puno više je istraživanja potrebno da se utvrdi imaju li spomenute mutacije i njihova zastupljenost ikakvog utjecaja na svakodnevni život, na postupanje s oboljelima, na intenzitet traženja kontakata oboljelih, na stav prema bolesti uopće, na mjere za sprečavanje širenja bolesti u stanovništvu...', smatra Kaić.

Poručuje i da u ovom trenutku rezultati te studije ne mijenjaju ništa niti za zaražene osobe niti za rad zdravstvenog sustava niti utječu na epidemiološke mjere u stanovništvu.

Istraživanje o kojem piše časopis Cell provedeno je u laboratoriju i sugerira da bi se ta mutacija mogla lakše prenositi među ljudima u stvarnom svijetu u odnosu na raniju varijantu, no to još nije dokazano.

'Mislim da podaci pokazuju da postoji jedna mutacija koja omogućava virusu da se bolje umnožava i možda je prati veća koncentracija virusa', kaže u komentaru za medicinski časopis Journal of the American Medical Association glavni američki infektolog Anthony Fauci koji nije bio uključen u istraživanje.

Dodao je da nema informacija je li zaraženoj osobi od toga gore ili ne. 'Samo se čini da se virus uspješnije razmnožava i možda se lakše prenosi, no sad se to tek nastoji potvrditi', poručuje Fauci.