ČLANSTVO KOSOVA U UN

Beograd 'poludio' na izjavu njemačkog veleposlanika

24.01.2013 u 16:59

Bionic
Reading

Izjava njemačkog veleposlanika u Srbiji Heinza Wilhelma da bi na pregovorima Beograda i Prištine u Bruxellesu trebalo razgovarati i o članstvu Kosova u UN-u izazvala je u četvrtak oštre reakcije u Beogradu i ocijenjena je kao 'namjerna provokacija' koja 'ne može poboljšati dijalog', dok dio oporbe zahtijeva i reakciju državnog vrha

Predsjednik Odbora za Kosovo u srbijanskom parlamentu Milovan Drecun ocijenio je kao provokaciju izjavu njemačkog veleposlanika da se i članstvo Kosova u UN treba naći 'na stolu' u Bruxellesu i da bi odnose Beograda i Prištine trebalo dići na razinu veleposlanika.

Drecun, koji je i zastupnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), izjavio je novinarima da ne vidi europsku perspektivu Srbije budu li se i dalje Beogradu postavljali takvi uvjeti. Njegovo je stajalište da Njemačka treba poštovati interese Srbije i njezinih građana, a da ocjene poput izjave njemačkog veleposlanika 'Srbiju udaljavaju od EU i povećavaju broj građana koji se protive ulasku Srbije u EU'.

'Je li cilj njemačke politike na Balkanu stabiliziranje odnosa Beograda i Prištine i ako to jest - onda ovakva uvjetovanja nisu dobra', kazao je Drecun, dodajući da Srbija neće prihvatiti članstvo Kosova u UN niti pristati da dvije strane razmijene veleposlanike.

U povodu izjave njemačkog veleposlanika reagirao je i potpredsjednik oporbene Demokratske stranke Srbije (DSS) Slobodan Samardžić i zatražio od predsjednika i premijera odbacivanje zahtjeva diplomatskog predstavnika Berlina u Beogradu da se u srpsko-kosovskom dijalogu u Bruxellesu razgovara i o članstvu Kosova u UN.

Samardžić je beogradskim medijima izjavio kako bi bilo 'bez presedana' ako premijer Ivica Dačić na pregovorima s prištinskom stranom u Bruxellesu pristane da se razgovara i o članstvu Kosova u UN.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vincent Degert izjavio je novinarima s tim u vezi da u okviru Unije dosad nije bilo razgovora o ideji Njemačke da se od Beograda zatraži da omogući članstvo Kosova u UN. 'O tome se dosad nije razgovaralo.... Svrha dijaloga, kojemu mi pridajemo veoma veliko značenje, jest da Beograd i Priština uspiju surađivati u regionalnim organizacijama, možda i u međunarodnim organizacijama.

Razgovaralo se o članstvu (Kosova) u Vijeću za regionalnu suradnju ili Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD)', rekao je Degert novinarima nakon debate 'Razgovarajmo o Europi', odbijajući komentirati izjavu njemačkog veleposlanika, uz ocjenu da neke članice EU imaju svoja stajališta o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

Istodobno, agenciji Beta je, u povodu izjave njemačkog veleposlanika, u središtu EU rečeno kako je Vijeće ministara EU u prosincu jednoglasno utvrdilo da je 'sređivanje odnosa s Kosovom' uvjet da Srbija dobije datum pregovora o članstvu te da nije traženo da se u dijalogu Beograd-Priština razmotri i pristanak Srbije da Kosovo dobije mjesto u UN-u.

Agencija dodaje, ne imenujući izvore, da je u Bruxellesu naglašeno da pet članica EU ne priznaje neovisnost Kosova pa se ni od Srbije ne može tražiti da pristankom na mjesto u UN-u prizna jednostrano proglašenu neovisnost u Prištini, a 'trajno i opipljivo sređivanje odnosa' se može postići i bez priznavanja države Kosovo. Glasnogovornica visoke predstavnice EU Maja Kocijančič kazala je za Betu da 'program za dijalog Beograd-Priština stoji u zaključima Europskog vijeća iz prosinca 2012.' i da se 'u tom kontekstu vode i pregovori'.

Njemački veleposlanik Heinz Wilhelm rekao je u intervjuu 'Večernjim novostima' da je i članstvo Kosova u UN jedno od pitanja koje se treba naći 'na stolu' u Bruxellesu, kao i da bi Berlin, koji priznaje neovisnost Kosova, želio da se odnos Beograda i Prištine digne na razinu veleposlanika te da je važno da Srbija prestane blokirati Kosovo na putu da postane članom europskih i međunarodnih institucija.